Drie jaar ban voor Valorant-spelers in verband met matchfixing

Drie jaar ban voor Valorant-spelers in verband met matchfixing

29 juni 2021

Bij een toernooi is het natuurlijk totaal niet de bedoeling dat er wordt valsgespeeld. Ditzelfde geldt voor valsspelen bij een esports wedstrijd. Zodra er sprake is van valsspelen op welke manier dan ook bij een esports wedstrijd, zal dit onmiddellijk worden bestraft. Riot games heeft dan ook bekend gemaakt dat de spelers Malcol "Germsg"Chung en Ryan "Dreamycsgo" Tan niet meer mogen deelnemen aan competities aangezien zij hebben gedaan aan matchfixing. De twee zijn Volorant-spelers uit Singapore. De straf die zij hebben gekregen, om 36 maanden niet mee te mogen doen aan competities is niet geheel onbekend en binnen de sportwereld ook een redelijke straf. Uit onderzoek dat door Riot Games is gedaan is gebleken dat de twee spelers gewed hebben tegen hun eigen team Resurgence in een match tegen het team BlacBird afkomstig uit Japan. Andere leden van het Resurgence Team mogen ook tijdelijk niet meer meedoen aan de competities.

Matchfixing en andere vormen van valsspelen

Matchfixing en ook andere vormen van valsspelen binnen de esports wereld is iets wat helaas altijd wel een keer voorkomt. Het is wel een groeiend probleem omdat er steeds meer geld wordt gestoken in esports naarmate de vraag en de populariteit van esports groeit. Als spelers dan opzettelijk een match beïnvloedend met als doel om hier geld aan te verdienen, dan zal dit ten koste gaan van zowel de integriteit van de esports als de ervaringen die kijkers hebben. Dit is waar de hele gamingwereld natuurlijk op tegen is omdat het juist de bedoeling is om de esports wereld te laten groeien en populairder te maken. Daarnaast moeten ook veel meer mensen plezier hebben in het kijken naar de games en de gamers vanuit de hele wereld veel plezier hebben aan de esports.

Of het dan een hele strenge straf is die de spelers hebben gekregen? Dat zeker niet. Game-ontwikkelaars en de toezichthouders op de esports zullen steeds strenger optreden tegen matchfixing om het probleem tegen te werken. Riot Games is zeker wel streng als het gaat om de integriteit en het uitvoeren van player bans. Spelers die zich niet aan de regels zullen daar automatisch een strenge straf op krijgen. Als je gebanned bent heeft dit niet meteen gevolgen voor het team, maar sommige partijen kunnen er wel voor kiezen om dat heel het team niet meer mee te laten doen met matches.

Nieuws