Een kijkje naar de Belgische esports in 2021

Een kijkje naar de Belgische esports in 2021

15 december 2021

De esports zijn ondertussen al niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Zowel de esports in België als de industrie als wereldwijd geheel hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en deze lijkt zich voorlopig nog wel even door te zetten. Zeker in Azië winnen de esports razendsnel aan populariteit, maar ook in België winnen ze terrein. Platforms als Youtube en Twitch spelen een cruciale rol bij deze ontwikkelingen, aangezien dergelijke platforms esports content van hoge kwaliteit direct bereikbaar maken voor spelers en fans over de hele wereld.

Esports in België in natuurlijk een heel breed begrip, omdat heel veel verschillende games tot de wereld van de esports behoren. Zo zijn Counter-Strike: Global Offensive, Heroes of the Storm, en FIFA enorm populair onder Belgische spelers, om maar enkele voorbeelden te noemen. Naar aanleiding van de bronzen medaille die Richard “PiKaH” Donders recent behaalde op de IESF World Championships  als speler van Tekken 7 zijn wij eens in de statistieken voor esports in België van het afgelopen jaar gedoken.

De populairste esports in België

Om te beginnen, hebben we gekeken naar de games die het meeste worden gespeeld door professionele Belgische esporters. Met twintig individuele spelers pakt League of Legends de koppositie in deze categorie, op gepaste afstand gevolgd door het strategische Hearthstone met 14 spelers in 2021. Het podium wordt vervolledigd door Counter-Strike: Global Offensive, dat met twaalf spelers nog altijd tot de meest gespeelde esports in België behoort.
Als je echter kijkt naar het aantal esports teams dat België als thuisbasis heeft, dan leidt Counter-Strike de dans. Met twaalf professionele esports teams staat de multiplayer first-person shooter van Valve ook vrij ver aan kop, aangezien League of Legends en Hearthstone samen een gedeelde plek innemen met zes professionele esports teams in België. De derde plek in dit lijstje is voor Starcraft II en Overwatch met beide twee Belgische teams. Het is geen toeval dat de games met de meeste spelers in België ook tot de games met de meeste professionele teams voor esports in België behoren.

Prijzengeld

Naast het aantal spelers en het aantal teams wat betreft esports in België is het vanzelfsprekend ook interessant om te kijken naar het gewonnen prijzengeld in 2021. Dat is tenslotte waar je als professioneel esporter naar op jacht gaat. In dat opzicht was Bwipo, het alias van League of Legends top laner Gabriel Rau uit Brugge, de succesvolste jager dit jaar. Hij won in totaal al $254,613, waarmee hij net Counter-Strike-speler Adil “ScreaM” Benrlitom ($230,261) van de eerste plek houdt. De twee jonge Belgen hebben wel een flink gat geslagen wat betreft gewonnen prijzengeld dit jaar, want nummer drie op de lijst Kevin “Ex6TenZ” Droolans staat op $136,404 op het moment van schrijven.

Nieuws