In League of Legends is de BeNeLiga al een feit

In League of Legends is de BeNeLiga al een feit

3 november 2021

Als je een beetje ons nationale voetbal of basketbal volgt, bijvoorbeeld, dan zal je vast wel eens de term "BeNeLiga" langs hebben zien komen. Waar het basketbal ondertussen al werk heeft gemaakt van zo'n Belgisch-Nederlandse liga als vervanger van de afzonderlijke nationale basketbalcompetities, blijft het voor het voetbal alsnog bij plannen en voorstellen. Daardoor is op dit vlak 's lands grootste sport ondertussen al voorbijgestreefd door verschillende esports, waaronder League of Legends.

Als één van de populairste MOBA's, oftewel Multiplayer Online Battle Arenas, ooit beschikte League of Legends tot voor kort al over een professionele competitie in België en eentje in Nederland. Om het formaat groter en aantrekkelijker te maken in de Lage Landen, en om beter het hoofd te kunnen bieden aan teams uit andere, grotere competities, is recent besloten om de Belgian League en de Dutch League samen te voegen en zo de Benelux League te vormen. Daarmee zijn beide landen pioniers op dit gebied.

Hoe zit de Benelux-competitie voor League of Legends er nu uit?

Het meest delicate gedeelte van een dergelijke gedeelde competitie is het indelen van de teams. Hoeveel teams mag ieder land leveren en hoe wordt dit ingedeeld? In de Benelux League zullen er acht team meedoen, waarvan vier uit België en vier uit Nederland. Zes van die teams, oftewel de drie beste teams van ieder land, zullen al zeker zijn van deelname. Wat betreft ons land zijn dit Sector One, KVM Esports, en KRC Genk Esports.

En de overige twee teams dan?

Er zijn echter natuurlijk veel meer professionele League of Legend-spelers in België en Nederland, en er ontbreken nog twee teams in de Benelux League. Hoe wordt de verdere invulling beslist? Via een zogenaamde battle royale, waarin ieder team het opneemt tegen alle andere teams totdat er, in dit geval, twee overblijven. Deze twee teams krijgen ook een plekje in de nieuw gevormde Benelux liga. Daarvoor zullen, onder andere, de Belgische teams Ion Squad, Starlan Gaming Club, en Team 7AM in aanmerking komen.

Daarnaast zal het hoogstwaarschijnlijk ook mogelijk zijn voor andere teams buiten de Belgian of Dutch League om een gooi te doen naar een plek op het hoogste niveau. Deelnemers van de Open Tour Benelux van vorig seizoen krijgen zo ook een kans om te schitteren op de gedeelde Belgisch-Nederlandse League of Legends-toernooien. Op deze manier hoopt de organisatie van de nieuwe competitie ook het algemene niveau van spelers in België en Nederland omhoog te kunnen krikken.

Nieuws