Tijd voor het eerste Belgisch Kampioenschap Virtual Cycling!

Tijd voor het eerste Belgisch Kampioenschap Virtual Cycling!

27 januari 2022

Aan de grote wielerfanaat zullen we het niet moeten vertellen, maar komend weekend gaat in Fayetteville, Arkansas, het wereldkampioenschap veldrijden van start. Een evenement dat vet omcirkeld op de jaarlijkse wielerkalender staat en met recht, maar er is nog meer. Het wordt namelijk niet enkel een groot weekend voor het veldrijden, maar ook voor het fietsen en de esports in België, want op zondag 30 januari wordt in Antwerpen ook het eerste Belgisch Kampioenschap Virtual Cycling ooit georganiseerd.

Opwarmer voor het WK veldrijden

Voor de liefhebbers van het veldrijden staat komend weekend en met name komende zondag volledig in het teken van de WK-koers. De finish van iedere categorie vindt iedere dag plaats tussen 18:00 uur en 22:30 lokale tijd in België, afhankelijk van de race, waardoor men overdag de tijd kan nemen om kennis te maken met één van de snelst groeiende esports in België, de cycling esports. Op zondag 30 januari vindt namelijk het Belgisch Kampioenschap Virtual Cycling plaats in Antwerpen, waarin wielrenners tegen elkaar racen in een virtuele omgeving. Het kampioenschap wordt ondersteund door Belgian Cycling, de Belgische wielerbond, en zal worden verslagen door professionele commentatoren, inclusief online gasten en interviews met de esporters zelf.

“Het concept bestaat al langer, maar tijdens de pandemie heeft het enorm aan populariteit gewonnen”, klinkt het vanuit de organisatie, “Wielrenners gingen op zoek naar een veilig alternatief. Daardoor is de ontwikkeling van virtuele platformen in een stroomversnelling gekomen”.

Hoe gaat het BK Virtual Cycling eruitzien?

Om te beginnen zullen er vijf verschillende races plaatsvinden die op zondag op verschillende tijdstippen van start gaan. We beginnen om 10:30 uur met de Meisjes Onder-17, gevolgd door de Jongens Onder-17 om 11:30 uur en de Heren Junioren om 13:00 uur. Het slot is voor de Dames Onder-23/Elite om 14:00 uur en de Heren Onder-23/Elite om 15:00 uur. Het evenement sluit dus perfect aan op de finalerondes van het WK veldrijden later die dag.
Op het BK Virtual Cycling rijden alle renners hetzelfde parcours. De lengte van het volledige traject bedraagt 7,9 kilometer, en zowel het vertrek als de finish zijn in Tubeke. Herkenbaar voor de koersliefhebber, dus. Alle categorieën behalve de Meisjes Onder-17 rijden het parcours twee keer, waardoor ze dus ook tweemaal te maken krijgen met de in totaal 83 hoogtemeters van de koers.

Deelname aan het BK Virtual Cycling was geen kwestie van inschrijven en meedoen. Er hebben de afgelopen weken en maanden verschillende kwalificatiewedstrijden van het Belgian Virtual Cycling Circuit plaatsgevonden, zodat het uiteindelijke main event tussen de beste virtuele renners van België gaat. Het is dan ook niet voor niets een grote gebeurtenis voor de esports in België. In de Elite-klasse van de Heren hebben Lennert Teugels en Lionel Vujasin zich opgeworpen als favorieten voor de wereldtitel, terwijl in de vrouwelijke Elite-categorie Eleanor Wiseman de grootste kans op goud lijkt te maken.

Nieuws