Van League of Legends naar de gevangenis: Voormalig wereldkampioen Toyz opgepakt

Van League of Legends naar de gevangenis: Voormalig wereldkampioen Toyz opgepakt

17 november 2021

Dat roem en succes niet per se een zorgeloos en vervuld leven garanderen weten we al langer, maar de Hongkongse Lau Wai-Kin heeft het recent wel heel bont gemaakt. De voormalig professionele esporter en wereldkampioen League of Legends is begin oktober in Taiwan opgepakt op verdenking van het bezit en het verhandelen van cannabis.

Waarom is Wai-Kin precies gearresteerd?

Wai-Kin, binnen de wereld van League of Legends beter bekend als Toyz, hangt een zware straf boven het hoofd, aangezien zeker de verkoop van cannabis in Taiwan wordt beschouwd als een zeer ernstig misdrijf. In dit geval moet de 29-jarige vrezen voor een boete van tot wel €150.000 en een maximale gevangenisstraf van 5 jaar.

Waar Wai-Kin in eerste instantie opgepakt werd voor bezit, heeft de lokale politie bij een daaropvolgende huiszoeking vorige maand nog meer cannabis gevonden. Dit doet de lokale autoriteiten vermoeden dat hij ook de intentie had om drugs te verhandelen, wat de potentiële straf vele malen zwaarder kan maken. De onderzoeken zijn nog lopende, waardoor er nog geen verdere uitspraken zijn gedaan over het vervolg van deze zaak.

Een grootheid binnen League of Legends

Lau Wai-Kin loopt al een tijdje mee binnen de wereld van de esports en dan met name als speler van League of Legends. Nog geen jaar nadat hij z'n carrière was begonnen bij CrossGaming uit Hong Kong werd hij al binnengehaald door Taipei Assasins uit Taiwan. Met dat team boekte hij ook het grootste succes uit zijn esports-carrière door als mid laner de Season 2 World Championship te winnen. In de Grand Finale  werd het Koreaanse Azubu Frost met 3-1 verslagen, nadat de Taiwanezen een ronde eerder al de Russische favorieten voor de eindzege Moscow 5 uitschakelden.

Blessure gooit roet in het eten

Als jonge twintiger leek de League of Legends-wereld aan zijn voeten te liggen, maar Wai-Kin kreeg niet lang zo de overwinning op het wereldkampioenschap serieuze klachten aan zijn pols. Hij bleek uiteindelijk te lijden aan Carpaletunnelsyndroom, waarbij de middelste zenuw in de pols in de knel komt zitten als gevolg van opgezwollen weefsel om de zenuw heen. Hierdoor moest hij al op 21-jarige leeftijd het gamen opgeven.

In de jaren die daarop volgden bleef Wai-Kin echter actief binnen League of Legends als coach en manager, voornamelijk in Hong Kong. Zo was hij tussen 2016 en 2019, bijvoorbeeld, oprichter en coach van het team Raise Gaming om deel te nemen aan de Elite Challenger Series binnen de League of Legends Master Series. Nadat het team in 2017 de naam veranderde naar G-Rex bleef hij nog zo'n anderhalf jaar aan als Director of Esports.

Tegenwoordig is Toyz niet meer actief binnen League of Legends, maar hij is wel nog te vinden op Youtube, waar hij ondertussen al bijna 700.000 subscribers heeft. Het onderzoek naar zijn drugsbezit en vermeende intentie om drugs te verlopen is nog aan de gang. De verwachting is dat er de komende maanden meer bekend zal worden over de aanklachten en de straf die Wai-Kin realistisch gezien kan verwachten.

Nieuws