Wordt eSports binnenkort als sport erkend in België?

Wordt eSports binnenkort als sport erkend in Belgi?

11 janvier 2021

De populariteit van eSports was de laatste jaren al aan het stijgen. Nu we veel meer aan huis gekluisterd zijn, is die populariteit alleen maar toegenomen. Vanwege corona werden veel evenementen met publiek helaas afgelast. Toch heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat het aantal gamers groeide en ook het aantal mensen dat online naar eSports keek. In deze tijd is dat tenslotte leuk vermaak en bovendien wil je leren van de besten ter wereld. Al jaren gaan er stemmen op om eSports te erkennen als echte sport, ook in België. Tot nu toe is de Belgische regering hier terughoudend in. Wie weet gaat hier na dit coronatijdperk verandering in komen.

Erkenning als sport

Er zijn nu maar enkele landen in de wereld, waaronder de Verenigde Staten en Frankrijk, die eSports erkennen als een echte sport. In de Verenigde Staten zijn er zelfs universiteiten met een eigen eSport team waar studenten een studiebeurs krijgen. Dit is vergelijkbaar met talentvolle football-spelers. In België is de regering nog terughoudend. De Vlaamse Minister van ondermeer Onderwijs en Sport gaf twee jaar geleden nog aan eSports niet te zien als een echte sport. Het sportbeleid is gericht op het bevorderen van een actieve levensstijl. Het ministerie is van mening dat eSports juist niet bijdragen aan deze actieve levensstijl. De Vlaamse Regering erkent het belang van eSports, maar niet als onderdeel van het sportbeleid.

Is eSports vergelijkbaar met andere sporten?

Bij het bepalen of een activiteit een sport is, wordt vaak gekeken naar de fysieke component. Dit is maar één van de componenten die een activiteit tot een sport maakt. Online gaming vereist timing en inzicht en professionele gamers hebben uren en jaren van training nodig gehad om hun huidige niveau te bereiken. De vaardigheden die nodig zijn voor online gaming zijn bijvoorbeeld motorische en cognitieve vaardigheden. Dit zijn ook componenten die een activiteit tot een sport maken. De Vlaamse Regering heeft deze draai nog niet gemaakt. Voorlopig moeten we dus nog afwachten of het ooit zover gaat komen en eSports erkend gaat worden als sport in België.

Nieuws