Het eerste virtuele wereldkampioenschap triatlon komt eraan

Het eerste virtuele wereldkampioenschap triatlon komt eraan

23 februari 2022

Alleen al aan de grote hoeveelheden nieuwe toernooien en eerste virtuele edities van traditionele sportevenementen die er de laatste jaren georganiseerd worden kan je zien hoe snel de esports in België en in de wereld groeien, en hoeveel potentieel de markt bezit. Zo schreven we eerder al over, bijvoorbeeld, het eerste Belgisch kampioenschap virtual cycling en het komende wereldkampioenschap Counter-Strike: Global Offensive dat in Antwerpen zal plaatsvinden. Een van de nieuwste esports events op de wereldwijde sportkalender is de eerste editie van het virtuele wereldkampioenschap triatlon die dit jaar plaats zal vinden.

Wat wordt er precies georganiseerd?

De eerste editie van het virtuele WK triatlon, dat de Arena Games Triatlon zal worden genoemd, is opgebouwd uit drie grote rondes. De eerste ronde wordt georganiseerd op 9 april in het Duitse München, de tweede ronde vindt plaats op 23 april in de Engelse hoofdstad Londen, en de finaleronde zal worden afgewerkt op 7 mei in Singapore. Alle onderdelen van het volledige evenement kunnen live worden bekeken op de website en het officiële Youtube-kanaal van Super League Triatlon. Afhankelijk van de coronamaatregelen in München tegen eind begin april behoort zelfs de aanwezigheid van live publiek in de arena tot de mogelijkheden.
Iedere ronde van de Arena Games Triatlon wordt namelijk in een indoor arena georganiseerd waar de deelnemers een vast parcours twee keer afleggen. Dat parcours bestaat in München uit 200 meter zwemmen in een Olympisch zwembad, een kilometer rennen op een loopband, en een portie fietsen op een smart trainer. In de daaropvolgende rondes wordt hetzelfde parcours gebruikt, maar dienen de atleten het drie keer af te leggen. Tijdens alle onderdelen verzamelen de deelnemers punten, en kwalificaties gebeuren op basis van de puntenaantallen. De atleet met het hoogste totale puntenaantal wint uiteindelijk de Arena Games Triatlon.

Deelnemers en prijzengeld

Over de deelnemers en het prijzengeld dat in totaal te winnen zal zijn tijdens de Arena Games Triatlon is nog niet veel bekend, maar de verwachting is dat er de komende tijd meer informatie bekend zal worden gemaakt. “Er wordt een kleine groep atleten geselecteerd door de organisatie”, vertelt Michael D’hulst, CEO en medeoprichter van organisator Super League Triathlon, “Die namen maken we de komende weken bekend. De rest neemt deel via hun federaties en dat proces verloopt hetzelfde als voor onze traditionele triatlons”.
Wat we wel al weten, is dat het virtuele evenement een stuk kleiner zal zijn dan het traditionele WK triatlon. Zo doen er per ronde zo’n twintig mannen en twintig vrouwen mee, en in de finale dertig mannen en dertig vrouwen. Op het traditionele wereldkampioenschap gaat het qua deelnemers ongeveer om het dubbele aantal. Het pluspunt van het kleinere deelnemersveld is dat de deelnemende atleten meer kans hebben om punten te winnen en dus meer kans maken op een deel van het prijzengeld.

Nieuws