In totaal 20 Belgische bedrijven aanwezig op Game Developers Conference

In totaal 20 Belgische bedrijven aanwezig op Game Developers Conference

24 maart 2023

Deze week vindt de jaarlijkse Game Developers Conference (GDC) plaats in San Francisco, in de Amerikaanse staat Californië, een van de grootste en belangrijkste beurzen van het jaar voor ontwikkelaars van videogames. Dat geldt ook voor gaming en esports in België, en nog nooit waren er zoveel Belgische bedrijven aanwezig op GDC als dit jaar. In totaal twintig bedrijven uit ons land zijn deze week afgezakt naar de Westkust van de Verenigde States, waarvan twaalf afkomstig zijn uit Wallonië en acht uit Vlaanderen. Voor de gelegenheid en om deze recorddeelname kracht bij te zetten is ook Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle afgereisd naar de GDC, waar hij onder meer de presentatie van Flanders Investment & Trade bijwoonde.

Crème de la crème uit Belgische gamingwereld

De Game Developers Conference 2023 is op maandag 20 maart van start gegaan en duurt nog tot en met vrijdag 24 maart. Zoals we al schreven, zijn er twintig Belgische bedrijven aanwezig op het evenement dit jaar, wat neerkomt op een veertigtal Belgische developers. Zo gaven Banzai Studios uit Diepenbeek, de studio achter de roguelite shooter GAZZLERS, Nachtvlam, ontwikkelaar van het virtuele AI-kaartspel Verses of Enchantment, en Day & Night Solutions, ontwikkelaar van blockchain games, al een presentatie tijdens Courage XL, het grootschalige networking event dat ieder jaar op de vooravond van de conferentie wordt georganiseerd.

De deuren van de expo zelf zijn pas op woensdag 22 maart opengegaan en de Belgische afgevaardigden zijn ook daar vanzelfsprekend van de partij. Alle bedrijven uit ons land zijn te vinden bij de BelgianGames booth, waaronder Cybernetic Walrus, Flanders Game Hub, en het eerdergenoemde Banzai Studios. Daarnaast hebben bezoekers ook de kans om vooraanstaand Belgisch talent uit de sector tegen het lijf te lopen, zoals freelance game developer Sander Vanhove, Jordy Lakière (het creatieve brein achter de indie hit “We Who Are About To Die”), en freelance videogame expert Chris Hanney.

Get Over Here!

We vermelden eerder ook dat Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle van de partij is in San Francisco deze week en dat is niet voor niets. Op woensdag 22 maart was hij namelijk een van de sprekers tijdens de officiële presentatie van Flanders Investment & Trade, getiteld “Get Over Here! The case for Flanders as a Prime Ecosystem for Game Dev Talent”. Samen met, onder andere, Wim Sohier, Science & Technology Counselor bij Flanders Investment & Trade, David Verbruggen, de general manager van de Flemish Game Association (FLEGA) en Rik Leenknegt, general manager bij Flanders Game Hub willen zij België voorstellen als een topbestemming op wereldwijd niveau voor de allergrootste talenten in game development.

Daarbij is een van de grote onderwerpen de recent uitgebreide taks shelter voor de gamingindustrie in Vlaanderen. In de praktijk betekent dit dat de productie van videogames en gerelateerde activiteiten fiscaal ondersteund kunnen worden in de regio. “Op die manier worden investeringen in de sector aangemoedigd en kunnen we brain drain van alumni's 'game development' richting het buitenland een halt toe roepen”, verklaarde Steven Matheï, voormalig Kamerlid voor CD&V en indiener van het wetsvoorstel dat tot de uitbreiding van de taks shelter heeft geleid.

Nieuws