Doorbraak voor Esports tijdens de Corona Pandemie

Doorbraak voor Esports tijdens de Corona Pandemie

16 november 2021

De Corona Pandemie kent voor vele mensen natuurlijk allemaal nadelen. Veel beperkingen kleven eraan vast en daarnaast is het leven ook drastisch veranderd waardoor vele zaken die je voorheen als vanzelfsprekend vond, nu niet meer zo vanzelfsprekend zijn en misschien wel zelfs onmogelijk. Maar een ding dat sowieso zege heeft gevierd tijdens de pandemie is Esports. Heel veel competitieve games werden er gespeeld en daarnaast was het ook zo dat juist tijdens de pandemie in 2020 en 2021 er veel nieuwe kijkers werden getrokken naar het kijken van Esports. Tijdens de pandemie heeft Esports een echte doorbraak gekend in België. Ruim 57 procent van het Belgische publiek keek voor het eerst naar esports tijdens de pandemie. Consultancybedrijf Deloitte heeft deze cijfers vastgesteld na het onderzoek dat ze hebben gedaan.

Esports is zeker niet onbekend in België. En in België bloeit de gamingmarkt juist. Het is alleen nog niet zo dat de naam Esports in België net zo'n grote naam heeft als op internationaal niveau. De Belgische markt gaat over meer dan 5,25 miljoen verschillende spelers. Deze brachten samen ongeveer 662 miljoen binnen over heel 2020. Dit is wel een mooi aantal, aangezien België hiermee wel op de 25e plek staat op de wereldranglijst. China staat vanzelfsprekend op plek 1. Dit is ook het land waar voor het eerst Esports gehouden werd. Nu dat Esports ook in België erg populair is, hebben steeds meer consumenten hun weg gevonden naar de Esports wereld. Ruim 28 procent van de Belgen (in de leeftijd van 16 tot en met 65 jaar) is vertrouwd met de wereld van Esports en weet ook wat het precies inhoudt. Deloitte merkt dit echter wel aan als een relatief laag cijfer wanneer je het vergelijkt met Zwitserland (waar ruim 41 procent bekend is met Esports) of de Scandinavische eilanden waar ruim 43 procent bekend is met Esports. Ongeveer 12 procent van de Belgen kijkt minstens één keer per week naar Esportscontent.

Het is wel zo dat het bereik in de Wereld van Esports is toegenomen tijdens de coronapandemie. 57 procent van de Belgen keek in die periode voor het eerst naar Esportswedstrijden op platforms zoals Twitch of Proximus Pickx. De mensen die daarvoor al naar Esports keken, hebben tijdens de pandemie zich alleen nog maar meer weten te verdiepen in deze wereld en zijn juist nog meer gaan kijken naar wedstrijden en content.

Nieuws