Een rel in Zweden: tijdens coronatijd kan een gigantisch toernooi niet doorgaan

Een rel in Zweden: tijdens coronatijd kan een gigantisch toernooi niet doorgaan

6 augustus 2021

Waarschijnlijk kan een van de grootste gametoernooien in Zweden niet doorgaan. Dit komt omdat het land esport weigert te erkennen als een echte sport. Als toedoen van dit besluit, zal het grote evenement naar een ander land worden verplaatst.

Oud-wereldkampioen Jonathan 'Loda' Berg ontving een mail. Het WK Dota 2 met een prijzenpot van ruim 34 miljoen euro, zal naar een ander land worden verplaatst. Zo meldde de mail. Het land dreigt hiermee een van de grootste gametoernooien op aarde te verliezen. In deze competitie moeten teams van vijf spelers andermans basis aanvallen. Deze game wordt al jarenlang op competitief niveau gespeeld.

Esports is door de Zweedse sportbond afgewezen als officiële sport. Doordat dit besluit is genomen is de kans groot dat spelers vanwege de maatregelen die wegens corona zijn genomen geweigerd bij de paspoortcontrole. Dit is een risico dat de organisator van het evenement niet kan nemen. Er zijn ook geen uitzonderingen mogelijk. Berg heeft samen met zijn team een poging gedaan om het WK Dota 2, dat ook wel The International wordt genoemd, te behouden voor Zweden, maar deze poging was tevergeefs. Er werd gemeld dat er geen uitzonderingen worden gemaakt. Hij neemt contact op met andere teams, maar ook met politici en met epostconfederaties. Wie hij er ook bij betrekt, helaas leidt dit niet tot een gewenst resultaat.

Via een persbericht laat Valve weten dat de enige mogeljkheid was om de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken erbij te betrekken en bij hem te verzoeken om het WK te herclassificeren als een topsport evenement. Helaas werd dit ook niet gehonoreerd. Het verzoek werd namelijk meteen afgewezen, geeft Berg aan.

Paniek

Bij de sportbond brak er wat paniek uit. De gevolgen van hun keuze werd niet begrepene. Ze wilden wel helpen om een oplossing te vinden, maar helaas kwam de hulp toen al te laat. Valve heeft besloten om geen risico te nemen en heeft het sportevenement verplaatst naar Roemenië. Berg verteld dat hij er in het jaar 2019 bij was toen de burgemeester van Stockholm vertelde over het gametoernooi. Hij was trots. Het zag er goed uit in de toekomst en het was zeker een evenement om naar uit te kijken. Maar niemand had Corona aan zien komen en de gevolgen die deze pandemie met zich meebrengt. Wie weet hoe het in de toekomst zal verlopen.

Nieuws