Esports-gamers zijn helemaal niet ongezond

Esports-gamers zijn helemaal niet ongezond

9 februari 2021

Je kent het wel. Gamers zijn ongezond. Vaak lijden ze aan overgewicht, en hun dieet bestaat uit energiedrankjes en chips. Niets van dat lijkt te kloppen. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat de gemiddelde esports-speler gezonder is dan de gemiddelde mens.

Het stereotype van de zwaarlijvige gamer klopt niet

Zijn er dan geen zwaarlijvige gamers? Natuurlijk wel, maar bijna overal vind je wel zwaarlijvige mensen. Het beeld van de gamer die lui in zijn stoel zit en aan energiedrankjes slurpt, klopt volgens het nieuwe onderzoek dus niet.

Het stereotype is wel hardnekkig. Zelfs in de esports-scene geloven gamers dat hun lotgenoten aan de junkfood verslaafd zijn en eerder niet dan wel de 10.000 stappen per dag zetten. Het onderzoek van de Sportuniversiteit van Keulen maakt hier nu korte metten mee. Dit stereotype is een mythe. Meer nog, veel esports-gamers hebben een gezondere levensstijl dan de gemiddelde mens.

Wat hebben de onderzoekers vastgesteld?

De onderzoekers aan de Sportuniversiteit van Keulen peilden naar de algehele gezondheid van esporters. Ze onderzochten hiervoor 820 professionele gamers. Dit werd bestudeerd:

- Eetgewoonten
- Drinkgewoonten
- Bewegingsgewoonten

Deze drie parameters werden vergeleken met de cijfers die we al hebben over de algemene bevolking. En het resultaat was verrassend: esporters leven gezonder dan Jan modaal. Dit zijn de meest opvallende conclusies van het onderzoek:

- Gamers consumeren weinig suiker. Ze nuttigen af en toe wel een energiedrankje, maar verminderen hun suikerconsumptie elders in hun dieet.
- Veel gamers eten minder dan 2 keer per week fastfood.
- Bijna de helft van de onderzochte gamers kookt elke dag een verse maaltijd.
- Al zitten er veel vegetariërs en veganisten bij de gamers, de dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit eten doen ze wel niet.
- Uitgezonderd esports, sport de gemiddelde gamer bijna tien uur per week. Dat is veel meer dan de aanbevolen vijf uur per week, die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt.

Conclusie: de gemiddelde gamer is gezonder dan de gemiddelde mens

Gamers zijn goed bezig! Het wetenschappelijk onderzoek van de Sportuniversiteit van Keulen maakt heel duidelijk dat esports en een gezonde levensstijl samengaan. De voornaamste aanbevelingen zijn iets meer fruit en groenten eten, en iets minder energiedrankjes slurpen. Maar over het algemeen zijn de esporters al heel goed bezig. Veel mensen kunnen zelfs leren van hun gezonde levensstijl.

Nieuws