Belgische Counter-Strike-ploeg in eerste ronde van WK onderuit

Belgische Counter-Strike-ploeg in eerste ronde van WK onderuit

9 december 2022

Volgers en spelers van esports in België hebben deze dagen hun ogen gericht op Bali, want daar vindt momenteel het IESF World Esports Championship 2022 plaats. Van 1 december tot en met 11 december nemen de beste esports-organisaties ter wereld het tegen elkaar op tijdens een van de grootste en belangrijkste esports events van het jaar. Het door de International Esports Federation (IESF) georganiseerde toernooi trekt jaarlijks honderden spelers en miljoenen kijkers, en ook dit jaar zijn er weer enkele Belgische vertegenwoordigers aanwezig. Een daarvan is het officiële Counter-Strike: Global Offensive team van ons land, dat goed begon in de groepsfase maar het uiteindelijk in de eerste ronde van de play-offs moest afleggen tegen Mongolië.

Uitstekende groepsfase

Voor de spelers van CS:GO tijdens het IESF World Esports Championship begon het avontuur met een reeks qualifiers waarvoor de teams in acht groepen werden verdeeld. Onze landgenoten werden ingedeeld in groep E, samen met Duitsland, Tsjechië en Montenegro. Alle kwalificatieduels werden gespeeld in een best-of-one format, dus één map per wedstrijd. De Belgen begonnen met een zwaarbevochten 16-13 overwinning op Montenegro op Overpass, waarna Duitsland voor de deur stond. De Duitsers, die zich uiteindelijk als beste team van de kwalificaties zou plaatsen voor het Main Event, bleken op Vertigo een maatje te groot voor België, dat met 9-16 zijn meerdere moest erkennen in de oosterburen.

Zo stond ons land na twee wedstrijden op één overwinning en één verlies, waardoor alles aankwam op de laatste groepswedstrijd tegen Tsjechië. De Tsjechen hadden een vrijwel identiek traject afgelegd als de Belgen tot aan dat moment, wat van het laatste groepsduel een ware kraker maakte. Daarin was België uiteindelijk de sterkste, onder meer dankzij een indrukwekkende comeback op Nuke, en werd middels een 13-16 overwinning de tweede plek in de groep en dus kwalificatie voor de play-offs veiliggesteld. Helaas wachtte in de eerste ronde topfavoriet Mongolië.

Mongolië een maatje te groot

Al voordat het IESF World Esports Championship van start ging was duidelijk dat Mongolië een van de uitgesproken favorieten was voor de eindzege in het Counter-Strike event. Die rol maakten de Aziaten in groep F van de qualifiers ook meer dan waar door drie keer op rij te winnen. Zuid-Afrika (16-2), Spanje (6-16) en Bangladesh (5-16) werden allemaal vrij gemakkelijk opzijgezet, en die topvorm nam het team ook mee naar hun eerste play-off tegen België.

Alhoewel de Belgen meer weerstand boden dan de groepsgenoten van de Mongolen, was de favoriet toch een maatje te groot. Op de eerste map, Nuke, ging België met 16-9 onderuit, terwijl het daarna op Mirage bij 16-8 bleef. Mongolië ging door en wist het uiteindelijk ook tot het Main Event te schoppen, waar ze op het moment schrijven zijn doorgedrongen tot de Upper Bracket Semifinals. Daarin is Duitsland, groepsgenoot van België dit jaar, de tegenstander. Voor de Belgen zit het toernooi erop, maar met hun kwalificatie voor de play-offs kunnen ze terugkijken op een mooie prestatie.

Nieuws