Esports in België

Esports in België

7 september 2020

Esports wordt met de dag steeds populairder en streaming sites zoals YouTube en Twitch geven duizenden kijkers dagelijks de mogelijkheid hun favoriete gamer te volgen.
En als dit nog niet genoeg is worden er steeds grotere toernooien georganiseerd met aanzienlijke prijzenpotten.

In grote landen wordt er dan ook flink geïnvesteerd in de wereld van esports, maar hoe zit het in België?
Is er een toekomst voor esports in ons land weggelegd?

Toekomst in België?

Alhoewel esports nog in de kinderschoenen staan in België zijn er op heden toch al twee grote esports communities, namelijk Kayzr en LanScene. Beiden hebben als doel om gamers over heel België en Nederland samen te brengen.

Ben je een gamer die liever offline speelt en van een lan-party houdt dan is LanScene je platform,zo verzamelen ze alle opkomende lan-party evenementen voor je.
Kayzr legt dan weer de focus bij de online gamers, daar vind je dagelijks nieuwe toernooien en uitdagingen. Momenteel kun je er enkel fictief geld verdienen, waarmee je gaming accessoires kunt kopen. Gelukkig er is sprake om in de nabije toekomst van start te gaan met echte geldprijzen.

Merken en gamingwereld

Doordat streamingplatforms en gamers in populariteit toenemen, vallen er goede zaken te doen voor grote merken.

Zo ontwikkelden Adidas, Nike en Puma een kledinglijn voor hun gamers. Ook Audi bleef niet stil zitten en ondersteunt sinds begin 2020 in de Belgian League, maar het is toch Proximus die momenteel aan het langst koord trekt in België.

Esl Proximus Championship

Dankzij Proximus heeft België kennis kunnen maken met de ePro League, een FIFA competitie op het hoogste niveau.

Zoals in de Belgische voetbalcompetitie spelen esporters met hun ploeg voor de titel. Naast de ePro League lanceerde Proximus ook The ESL Proximus Championship, een toernooi waar de beste acht teams in League of Legends en Counter Srike voor een prijzenpot van €20,000 spelen.

Rooskleurige toekomst

De gaming-industrie gaat hard, tegen 2025 wordt verwacht dat de game-industrie goed is voor een 300 miljoen dollar en zoals eerder vermeld groeit niet enkel de gamers maar ook het aantal kijkers.
Zo keken er 1,7 miljoen mensen naar het wereldkampioenschap League of Legends in november.

De wereld kan er niet meer omheen, esports wordt steeds belangrijker in onze maatschappij.
Zo belangrijk dat je tegenwoordig opleidingen kunt volgen in esports.
Hogeschool PXL lanceert een unieke opleiding Esports en Expert Class in Esports, wordt zelf de eerste universitaire opleiding in de Lage Landen.
Voor de gamers onder ons ziet de toekomst er veelbelovend uit.

Nieuws