Iraniër Boroumand wint virtuele Grand Prix van Spa

Iranir Boroumand wint virtuele Grand Prix van Spa

18 oktober 2022

Op 28 augustus van dit jaar werd de Grand Prix van België verreden op Spa-Francorchamps, welke op naam kwam van de in België geboren Nederlander Max Verstappen, voor de tweede opeenvolgende keer. Wie echter dacht dat de Formule 1-actie voor ons land er daarna opzat, had het mis, want afgelopen week werd voor het eerste de virtuele GP van België georganiseerd. Als onderdeel van het allereerste seizoen ooit van de Formula 1 Esports Series Pro Championship werd voor de vijfde race de virtuele versie van Spa aangedaan. Prachtig voor de liefhebbers van F1 en groot nieuws voor de esports in België. Het was uiteindelijk de Iraniër Bardia “SpeedBari” Boroumandgohar (beter bekend als Bari Boroumand) die de overwinning binnen wist te slepen.

Spannend tot de laatste seconde

Na een serie qualifiers waarbij er weinig tot geen verschil bestond tussen de beste coureurs was het de Deen Frede Rasmussen van Red Bull Racing die op Spa vanaf pole mocht beginnen, voor de derde race op rij overigens. Naast hem in de voorste rij stond Boroumand met zijn McLaren Shadow, maar het was de Schot Lucas Blakeley die de aandacht naar zich toe trok in het begin van de race. Als enige koos hij voor medium tyres met het achterliggende idee dat hij in de eerste helft van de race een voorsprong kon opbouwen die voldoende zou zijn om de tweede helft van de race uit te rijden. Initieel leek de strategie te werken, want Blakeley en zijn McLaren hadden slechts vijf rondes nodig om de koppositie te veroveren. Daarna ging het echter bergafwaarts, want aan het einde van ronde 7 moest de Schot de pits in om hard tyres te krijgen, waarna hij bij terugkeer op de baan laatste stond.

De rest van de coureurs koos voor een andere strategie, namelijk beginnen op hards en tegen ronde 11 of 12 overstappen naar mediums. Dat bleek uiteindelijk de strategie die Boroumand de overwinning bracht. Hij veroverde de eerste positie rond de helft van de race en gaf deze niet meer op, al deed Rasmussen er nog alles aan om zijn leiderspositie in het klassement te verstevigen. In ronde 17 kwam hij op de tweede plek terechte, waarna hij de jacht op Boroumand inzette. Ondanks verwoede pogingen bleek dit tevergeefs, waardoor de Iraniër zijn eerste Formula 1 Esports Series Pro Champions-overwinning boekte. Rasmussen eindigde als tweede en het podium werd gecompleteerd door Josh Idowu voor AlphaTauri.

Seizoen is nog lang

Het eerste Formula 1 Esports Series Pro Championship is op 14 september van start gegaan met de Grand Prix van Bahrain op Sakhir. In totaal bestaat dit seizoen uit twaalf Grand Prix’s, waarvan Spa-Francorchamps de vijfde was. Dit jaar volgen er nog races in, onder meer, Italië (Monza), de Verenigde Staten (Austin) en Japan (Suzuka). De laatste race van het jaar wordt gereden in Abu Dbabi, op 16 december op het circuit van Yas Marina.

Nieuws