Jens “Electro” de Vos is de beste non-pro League of Legends-speler van België

Jens “Electro” de Vos is de beste non-pro League of Legends-speler van Belgi

9 juni 2023

De grote fans van esports in België, en dan met name van League of Legends, hoeven we het niet meer te vertellen, maar sinds enkele weken kent ons land een nieuwe Red Bull Solo Q-kampioen. Op maandag 1 mei 2023 werd in de Brusselse nachtclub Spirito namelijk de Belgische finale van het wereldwijde LoL-toernooi voor niet-professionele spelers gehouden. Deze werd uiteindelijk een prooi voor Jens de Vos, spelend onder zijn alias Electro, uit het Vlaams-Brabantse Asse. Na in totaal vier kwalificatieronden wist hij de Belgische 2023 Red Bull Solo Q op zijn naam te schrijven en de bijbehorende trofee mee naar huis te nemen.

Vijfde Solo Q-kampioen van België

De Red Bull Solo Q is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de meest gespeelde en meest bekeken esports events van ons land. Dit jaar was alweer het vijfde jaar op rij dat er ook in België qualifiers werden afgewerkt voor de World Final. Uiteindelijke winnaar Electro moest maar liefst vier kwalificatierondes overleven, waarvan drie online en eentje offline. De offline qualifier werd op zaterdag 5 en zondag 6 maart 2023 afgewerkt in Brussels Expo, tijdens de Made in Asia-beurs.

Voor de finaleronde, die begin mei ook in onze hoofdstad werd afgewerkt, namen de zestien beste spelers uit de kwalificaties het tegen elkaar op. Geheel volgens het unieke concept van de Red Bull Solo Q werden alle qualifiers gespeeld in de top lane van Summoners Rift, het berichte magische battlefield. Voor de grote finale verhuisden de beste zestien spelers naar een nieuwe map, namelijk Howling Abyss. Zoals altijd werd er tijdens het hele toernooi niet gespeeld met de gebruikelijke teams van vijf, maar in een 1-tegen-1-formaat.

De grote finale tussen Jens “Electro” de Vos en Xavier “Valyrian” Hélin kreeg een Best-of-5-formaat voor extra spektakel en dat bleek een gouden zet. Electro maakte al snel duidelijk wat zijn intenties waren met twee kills binnen de eerste zeven minuten. Valyrian gaf zich nog niet gewonnen en streed met alles wat hij kon, maar zijn vier jaar jongere landgenoot bleek uiteindelijk simpelweg te sterk.

“De eerste keer dat ik deelnam en direct winnen: wow! Echt niet verwacht. Een vriend won de editie van vorig jaar en overtuigde me om deel te nemen”, vertelde Electro na afloop van zijn overwinning in Brussel, “Hij gaf wat tips en raadde enkele champions aan. Dat heeft precies gewerkt! Londen nu, mijn eerste grote toernooi. Let’s go”.

Minder succes bij World Final

Naast de titel van 2023 Red Bull Solo Q-kampioen van België verdiende Electro ook een startplek voor de World Final die op donderdag 18 en vrijdag 19 mei 2023 werd gehouden in de Red Bull Gaming Sphere in Londen, Verenigd Koninkrijk. In een groep met, onder meer, de Bulgaar Iliya “Lmzs” Rajgev en de Amerikaan Robert “RobbyRob” Wieber eindigde onze landgenoot helaas als voorlaatste. Aangezien de eerste twee plekken van ieder van de vier groepen in de Group Stage toegang gaven tot de Playoffs, zat de 2023 World Final er na vijf wedstrijden op voor Electro.

Fotocredit : Red Bull Belgium

Nieuws