Kritiek op keuze van games voor komende Olympic Esports Series 223

Kritiek op keuze van games voor komende Olympic Esports Series 223

13 maart 2023

Je hebt het misschien al langs zien komen in het nieuws over esports in België en wij schreven er ook al een inleidend artikel over voor onze Engelstalige zusterwebsite: komende zomer wordt de eerste editie van de Olympic Esports Series georganiseerd. Terwijl de Series ondertussen al aan de gang is, zijn alle ogen gericht op het Suntec Centre in Singapore, waar van 22 juni 2023 tot en met 25 juni 2023 de Olympic Esports Finals 2023 zullen plaatsvinden. Voor de allereerste editie van de Olympic Esports Series heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC), in samenwerking met verschillende internationale esports-federaties en spelontwikkelaars, negen sporten uitgekozen waarin de virtuele strijd zal worden aangegaan. Alhoewel de aankondiging van de Olympic Esports Series 2023 vanzelfsprekend op applaus kon rekenen van spelers en fans, is de selectie van negen games ook op kritiek gestuit.

Welke games zijn er uitgekozen?

“De Olympische beweging zorgt voor vredige competitie onder mensen”, zei David Lappartient, voorzitter van de IOC Esports Liaison Group, toen de Olympic Esports Series 2023 enkele maanden geleden werden aangekondigd, “De Olympic Esports Series is een vervolg daarvan, met de ambitie om meer plek te maken voor zowel deelnemers aan, als fans van het allerbeste dat sport te bieden heeft. We zien er al naar uit om enkele van de besten ter wereld het tegen elkaar op te zien nemen op dit wereldwijde podium, terwijl het ook de uitgelezen kans is om samen ervaringen en lessen te delen op vlakken als gezondheid, training en innovatie”.

Om direct goed uit te pakken, heeft het IOC dus gekozen voor negen sporten en daarbij heeft de organisatie duidelijk gekozen voor games die sterke links hebben met de werkelijke sporten.

SPORT - GAME (ONTWIKKELAAR)

Boogschieten - Tic Tac Bow (Project 99)
Dans - Just Dance (Ubisoft)
Honkbal - WBSC eBASEBALL: POWER PROS (Konami)
Motorsport - Gran Turismo (Polyphony Digital)
Schaken - Chess.com (Chess.com)
Taekwondo - Virtual Taekwondo (Refract Technologies)
Tennis - Tennis Clash (Wildlife Studios)
Wielrennen - Zwift (Zwift)
Zeilen - Virtual Regatta (Virtual Regatta SAS)

Waarom is er kritiek op de gekozen games?

Zoals we eerder al schreven, heeft de selectie van het IOC ook geleid tot kritiek, met name uit de wereld van de esports zelf. Die kritiek spitst zich vooral toe op het feit dat de organisatie van de Olympic Esports Series 2023 nauwelijks heeft gekozen voor bekende games met miljoenen fans, zoals bijvoorbeeld FIFA of Street Fighter, maar voornamelijk voor hele onbekende titels van kleine (en in sommige gevallen lokale) studio’s.

“Er zitten games bij die overeenstemmen met disciplines op de Olympische Spelen, maar die zijn niet populair”, zegt Steven Leunens, oprichter van het Antwerpse gaming en esports agency Unlocked, “Ik moest ze zelf gaan opzoeken. E-cycling zit in de betere games van de selectie [maar dat is het] ... Het wordt nog ironischer als je weet dat de reden waarom het Olympisch Comité beslist om in te zetten op eSports is dat ze jongere generaties willen betrekken bij de Olympische gedachte. Daar worden ze ook op gewezen door hun sponsors. Maar ze schieten hun doel compleet voorbij”.

Nieuws