Aftellen tot de Counter-Striker PGL Major Antwerp 2022

Aftellen tot de Counter-Striker PGL Major Antwerp 2022

21 april 2022

Over iets meer dan twee weken is het zo ver: het wereldkampioenschap Counter-Strike: Global Offensive in Antwerpen. Voor het eerst in de geschiedenis van ons land komt het een van de meest prestigieuze en sterkst bezette Counter-Strike events ter wereld naar ons land en het belooft een groot moment te worden voor zowel de stad Antwerpen als de algehele esports in België. Ons land is op globaal niveau nog een kleine speler binnen de wereld van de esports, dus het binnenhalen van het WK CS:GO kan als een mooie boost dienen voor de verdere ontwikkeling van de sector. “De impact is niet te onderschatten”, volgens Joris de Koninck, oprichter van het grootste esports platform van de Benelux, Kayzr.

Prestige en cash

De aankomende organisatie van de PGL Major Antwerp 2022 is een primeur voor ons land en de verwachting is dat er zeker een impact zal worden gemaakt. Tijdens het WK Counter-Strike verzamelen de 24 beste teams ter wereld zich om het tegen elkaar op te nemen voor de uiteindelijke titel en een zo groot mogelijke chunk van de prijzenpot van maar liefst €900.000. Daarnaast trekt het event miljoenen kijkers van over de hele wereld. Om je een voorbeeld te geven van de populariteit van de game: in januari van dit jaar telde Counter-Striker: Global Offensive gemiddeld 604.463 unieke spelers per dag, verspreid over de planeet.
“Het leeft enorm in de esports community”, vertelt Kelly “KllyVe” Verhaegen, semiprofessioneel rifler in de vrouwencompetitie van CS:GO, over de impact van de Major in Antwerpen, “Dit is hét toernooi waar de beste spelers en teams zich willen bewijzen en tonen dat ze de beste van de wereld zijn. Mijn sociale media staan vol met berichten over de PGL. Ik was compleet verrast toen ik het zag. We gaan van het ene uiterste naar het andere. België als klein landje dat plots een Major toernooi ontvangt. Ongelooflijk.”

Ambitie voor Belgische teams

Waar KllyVe al liet weten vol te gaan voor een ticket voor de PGL Major Antwerp 2022, ligt die optie voor de Belgische mannenteams nog wat verder buiten handbereik. Aan het event doen namelijk de beste 24 teams ter wereld mee en momenteel staat Club Brugge eSports, als hoogst geklasseerde team uit de Benelux, op de zestigste plaats. “Zo’n grote toernooien zijn dus niet voor ons weggelegd”, zegt Steven “Stev0se” Rombaut, captain van Club Brugge eSports en een van de beste Counter-Strike-spelers die ons land rijk is, “Hopelijk kan dit toernooi iets veranderen. Ik doe dit fulltime, maar in België bestaat er geen statuut van professioneel gamer. Dat betekent dat wij ons moeten inschrijven als zelfstandige in bijberoep, want velen onder ons verdienen niet genoeg om dit voltijds te kunnen doen. In veel andere landen is het een job zoals een ander. Probeer dan maar eens te concurreren met spelers die zich er volledig op kunnen toeleggen en daar een maandloon voor krijgen.”

Nieuws