Esports in België: Brons voor de BESF op IESF World Championship 2021

Esports in Belgi: Brons voor de BESF op IESF World Championship 2021

6 december 2021

Het was nogal een aanloop naar de IESF World Championship 2021, het Wereldkampioenschap esports georganiseerd door de International Esports Federation, voor België. Eind september werden de kwalificaties georganiseerd en de BESF, de Belgian Esports Federation, wist zich in alle vier de beschikbare spellen te kwalificeren (Tekken 7, DotA 2, Counter-Striker: Global Offensive, Pro Evolution Soccer). Dat betekende een record voor de Belgische esports, aangezien het de BESF nog nooit was gelukt om voor alle spellen op de IESF World Championship te kwalificeren.

De trots en het enthousiasme waren vanzelfsprekend groot onder de Belgische esporters en onder alle fans van esports in België, maar helaas bleken ze van korte duur. Als een gevolg van de coronacrisis en de daarbij behorende maatregelen voor internationale reizigers kon de BESF uiteindelijk slechts één esporter naar Eilat sturen, de Israëlische badplaats waar de wereldkampioenschappen vorige maand gehouden werden. Doodzonde, natuurlijk, maar een kleine pleister op de wonde is de bronzen medaille die de enige Belgische speler, PiKaH, wist binnen te halen in Tekken 7.

Het IESF World Championship 2021

Net als ontelbare andere evenementen moesten ook de IESF wereldkampioenschappen uitgesteld worden als gevolg van de COVID19-pandemie. Daardoor vond het toernooi, dat voor het eerst werd georganiseerd in 2008, vorige maand plaats en niet in 2020, zoals oorspronkelijk gepland was. De locatie voor het evenement, Eilat in het zuiden Israël, bleef wel  hetzelfde. Volgens de organisatie van het toernooi zelf was de editie van dit jaar de grootste ooit. Verspreid over de regionale en nationale kwalificatietoernooien deden er maar liefst 85 landen mee, terwijl de World Championship Finals in Eilat 164 esporters uit 40 verschillende landen telde, een record.

Zoals we al eerder schreven, werden er tijdens het IESF World Championship 2021 vier video games gespeeld, namelijk DotA 2, Counter-Strike: Global Offensive, Pro Evolution Soccer, en Tekken 7. Voor al deze spellen is dit het enige officiële toernooi ter wereld waar esporters al spelend hun land kunnen vertegenwoordigen. Naast die prestige, wordt er ook gespeeld om een totale prize purse van zo'n $55,000.

België op de esports wereldkampioenschappen

De Belgische esports equipe zette eerder dit najaar een historische prestatie neer door zich in alle vier de spellen te kwalificeren voor de IESF World Championship 2021, maar als een gevolg van reisrestricties en andere coronamaatregelen kon de Belgian Esports Federation uiteindelijk maar één Belgische esporter naar Israël sturen. Dat werd Richard Donders, beter bekend onder zijn Tekken 7-pseudoniem PiKaH. Zo hadden de fans van esports in België toch nog iets om naar uit te kijken.

De keuze voor PiKaH bleek een goede, want de jonge Belg wist het in Tekken 7 tot de halve finales te schoppen, waarin de Italiaan Carlo Vinci te sterk bleek. Vinci zou uiteindelijk het zilver halen door de Grand Finale te verliezen tegen de Zuid-Koreaanse Jokre, terwijl PiKaH zich in de wedstrijd om de derde plek wist te herpakken tegen Venezuela. Een mooie prestatie voor hemzelf en alle esports in België, en eentje waar de BESF op kan bouwen richting de volgende IESF World Championship.

Nieuws