FIFA esports in België : eDevil Ardixa sluit aan bij Sint Truiden VV

FIFA esports in Belgi : eDevil Ardixa sluit aan bij Sint Truiden VV

1 december 2021

Grote transfers in het real-life voetbal zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar de virtuele versie van the beautiful game loopt in dat opzicht nog een beetje achter. Toch komt het vaker en vaker voor dat ook binnen de wereld van FIFA esports aanzienlijke transfers plaatsvinden, omdat veel professionele clubs een steeds groter belang gaan hechten aan de prestaties van hun esports teams. Zo ook in de Belgische Jupiler League en de esports versie daarvan, de Proximus ePro League, waar het esports team van Sint Truiden-VV eerder deze maand Jason “Ardixa” de Villers vastlegde.

Wie is Ardixa?

Ardixa, wiens echte naam Jason de Villers is, is de laatste jaren uitgegroeid tot een bekende naam op het Belgische FIFA-circuit. Zo maakte hij als student deel uit van het officiële team van de ULB, de Université Libre de Bruxelles, en kroonde hij zich tot kampioen van de RIV4L College League in 2019. Daarn werd hij gecontracteerd door de esports divisie van eersteklasser Sporting Charleroi en was hij ook lid van het eerste team van de eDevils ooit, het esports equivalent van de Rode Duivels dat België vertegenwoordigt op internationale events en toernooien.
Bij STVV is Ardixa de opvolger van ZayroR, echte naam Elias Bray, die vorig jaar de virtuele kleuren van de club verdedigde. De jonge Brusselaar tekent een contract voor één seizoen in Sint-Truiden, waar hem een flinke taak te wachten staat. Zijn voorganger presteerde tenslotte zeer goed vorig seizoen door in de reguliere competitie nipt tweede te eindigen. Uiteindelijk werd Bray pas in de kwartfinales van de play-offs uitgeschakeld door Reinout “Eonel” Schols van OH Leuven esports.

Het esports project van Sint-Truiden VV

Tijdens de aankondiging van zijn transfer gaf Ardixa eerlijk toe dat het hem wat tijd en moeite had gekost om een nieuw team te vinden, nadat hij zich een tijdje had teruggetrokken uit de Belgische FIFA-wereld. Hij kon gelukkig goede resultaten voorleggen, zowel van recente wedstrijden als uit het verleden, en uiteindelijk heeft de club ervoor gekozen om met hem in zee te gaan. Voor dat vertrouwen in zijn kunnen was Ardixa de club zeer dankbaar.
Bij het esports team van Sint-Truiden werkt De Villers met, onder andere, een professionele coach en een manager die hem helpen om optimaal te presteren in de ePro League. De ambities zijn dan ook aanzienlijk in Zuid-Limburg. Voorafgaand aan het huidige seizoen 2022 werd de wens uitgesproken om zich te kwalificeren voor de play-offs en die doelstelling lijkt Ardixa te gaan halen. Met 40 punten staat hij momenteel tweede in de ePro League, slechts één puntje achter op Geoffrey Meghou van SV Zulte-Waregem.

Tips voor ambitieuze esporters

Aan het einde van zijn presentatie als nieuwste aanwinst van STVV esports ging Ardixa ook nog kort in op wat hem het meest heeft geholpen om professioneel esporter te worden. “Offline toernooien spelen en goede resultaten halen”, zegt hij, aangezien dat een goede manier is om de aandacht te trekken binnen de esports in België. Hij haalt echter ook aan dat de concurrentie voor plekjes bij de officiële esports teams van professionele voetbalclubs steeds groter wordt, dus raadt hij jonge en beginnende spelers vooral aan om ook genoeg aandacht aan hun studies te blijven besteden. Zoals hij zelf al afsloot tijdens de persconferentie, “Want je weet maar nooit!”.

Photo Credit: STVV

Nieuws