Flanders Game Hub in Kortrijk officieel geopend

Flanders Game Hub in Kortrijk officieel geopend

30 april 2023

In april van vorig jaar schreven we al eens over de toenmalige plannen van Vlaams Minister van Media, Benjamin Dalle, om middels een nieuwe visienota genaamd “Level Up Vlaanderen” van Vlaanderen een internationale hub voor esports en gaming te maken. Een state-of-the-art game hub moest een van de grote blikvangers van het plan worden en dat blijken nu geen loze woorden te zijn geweest. Op donderdag 21 april 2023 vond namelijk de officiële presentatie van de Flanders Game Hub (FGH) plaats. “Vlaanderen moet het Silicon Valley van de gamesector worden”, aldus de bij de lancering aanwezige Minister Dalle.

Omzet van 300 miljoen euro is het doel

Zowel de woorden als de acties van Minister Dalle barsten duidelijk van de ambitie, want de lancering van de Flanders Game Hub moet de sector van gaming en esports in België, en dan met name in Vlaanderen, een aanzienlijke impuls geven. Het is dan ook niet voor niets dat de Vlaamse overheid maar liefst € 2,5 miljoen heeft geïnvesteerd in de Hub, bovenop de € 1 miljoen aan financiering vanuit de privésector. Op deze manier moet de FGH een essentiële ondersteuning worden voor de Vlaamse gamesector, met als doel de jaarlijkse omzet van de gehele sector te doen groeien tot € 300 miljoen.

“Met de start van de Flanders Game Hub is het ontbrekende puzzelstukje in ons Vlaams ecosysteem gelegd”, vertelde Minister Dalle tijdens de lancering van de Flanders Game Hub, “Op zowat elk punt in hun groeitraject kunnen Vlaamse en Brusselse gamebedrijven rekenen op ondersteuning om over de volgende horde te geraken. Ik twijfel er niet aan dat Vlaanderen, mede dankzij het talent dat de FGH zal samenbrengen, de komende jaren zal uitgroeien tot een topregio op het vlak gameproductie”.

Flanders Game Hub als katalysator

Het is de bedoeling dat de Flanders Game Hub een centrale rol gaat spelen in alles wat te maken heeft met gaming en esports in Vlaanderen. Om te beginnen biedt de FGH steun aan projecten en bedrijven binnen de sector op verschillende vlakken, waaronder financieel en promotioneel. Ook komt er een focus op het aanmoedigen van ondernemerschap binnen de Vlaamse gamesectoren op het aantrekken van buitenlands talent, zoals internationale gaming studio’s en developers. Op die manier moet de bestaande infrastructuur in Vlaanderen optimaal benut worden, terwijl deze ook grondig wordt uitgebreid en verbeterd.

“De Vlaamse game-opleidingen behoren tot de absolute wereldtop”, zegt Minister Dalle, “Tussen 2017 en 2020 zijn we in België van 65 naar 84 studio’s gestegen, waarvan het merendeel in Vlaanderen actief is […] Met de start van de Flanders Game Hub is het ontbrekende puzzelstukje in ons Vlaams ecosysteem gelegd: op zowat elk punt in hun groeitraject kunnen Vlaamse en Brusselse gamebedrijven rekenen op ondersteuning om over de volgende horde te geraken. Ik twijfel er niet aan dat Vlaanderen, mede dankzij het talent dat de FGH zal samenbrengen, de komende jaren zal uitgroeien tot een topregio op het vlak gameproductie”.

Nieuws