Vlaanderen krijgt nieuwe state-of-the-art esports en gaming hub

Vlaanderen krijgt nieuwe state-of-the-art esports en gaming hub

29 april 2022

Dat de esports in België zich aan een razendsnel tempo ontwikkelen is al langer duidelijk. Er zijn de laatste jaren steeds meer initiatieven en projecten opgezet in ons land met een focus op esports en gaming. Het is ook niet voor niets dat dit jaar het wereldkampioenschap Counter-Strike: Global Offensive in België wordt gehouden, om maar een goed voorbeeld te noemen. Ook de recente aankondiging van de plannen voor een nieuwe, Vlaamse gamehub door de Vlaamse minister van Media, Benjamin Dalle, past perfect in die trend.

Grote plannen voor Vlaamse gamesector

Op 2 en 3 april van dit jaar werd FACTS (Fantasy Anime Comics Toys Space), een jaarlijks event geïnspireerd door pop culture, georganiseerd in Gent. Het was tijdens dit festival dat minister Dalle zijn ingrijpende plannen voor de gamesector in Vlaanderen presenteerde. In zijn zogenaamde visienota, getiteld “Level Up Vlaanderen”, speelt de eerder aangehaalde game hub een centrale rol. De bedoeling van de plannen is om het potentieel van de gaming en esports-sector in Vlaanderen veel beter te benutten.
“De Vlaamse gamesector wordt echt onderschat”, legde de minister recent uit, “Er is heel wat groeipotentieel, ook buiten de klassieke games. Games kunnen een heel belangrijke rol opnemen in onze samenleving, denk maar aan het onderwijs of aan het metaal welzijn van kinderen en jongeren. Met deze visienota brengen we de sector naar een hoger niveau”. Voor de plannen is, onder andere, gekeken naar vergelijkbare initiatieven in andere landen, zoals Nederland en Finland. Daar hebben gaming hubs, bijvoorbeeld, de lokale en nationale gamesectoren een aanzienlijke boost gegeven.

Financiële uitdaging

Zoals al jaren het geval is, zal de uitdaging voor de sector in Vlaanderen met name op financieel gebied liggen. Om projecten op poten te zetten is tenslotte geld nodig. Als stimulans wordt het gaming-fonds van het Vlaamse Audiovisueel Fonds (VAF) alvast verhoogd van €1,7 miljoen naar €2,9 miljoen voor 2022. Vanaf 2023 zal het budget permanent op €2,7 miljoen per jaar worden vastgesteld. In combinatie met de oprichting van een state-of-the-art game hub waar spelers, professionals en ontwikkelaars samen kunnen werken aan innovatieve ideeën, een soort van kloppend hart van de Vlaamse gamesector als het ware, moeten deze financiële injecties zorgen voor meer activiteit, ontwikkeling en investeringen in gaming en esports in Vlaanderen.

Als je naar de cijfers kijkt van esports in België en wereldwijd, dan is het niet zo verwonderlijk dat minister Dalle potentieel ziet in de sector. In de afgelopen vijf jaar is het aantal gaming- en esports-gerelateerde bedrijven in ons land gegroeid van 65 naar meer dan 90, bijvoorbeeld. Meer dan 60% van die bedrijven zijn actief in Vlaanderen. Daarnaast zullen de minister en zijn team ongetwijfeld ook hebben gekeken naar de omzet van esports en gaming wereldwijd. Deze wordt voor 2022 geschat op maar liefst 160 miljard Euro.

Nieuws