Handhaving verbod op lootboxes in games schiet in praktijk ernstig tekort

Handhaving verbod op lootboxes in games schiet in praktijk ernstig tekort

9 september 2022

Voor onze Nederlandse zusterwebsite schreven we een tijdje geleden aan artikel over het naderende verbod op het gebruik van lootboxes in games, maar in ons land zijn deze al veel langer verboden. Al jarenlang hebben, onder meer, de esports in België te maken met een verbod op lootboxen, aangezien deze door de Kansspelcommissie worden gezien als een verdekte en ongereguleerde vorm van online kansspelen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat het verbod op lootboxes in België in de praktijk nauwelijks zin heeft gehad tot nu toe en dat maar liefst meer dan 8 op de 10 beschikbare online games nog altijd lootboxes aanbieden.

Wat is een lootbox precies?

De gelouterde gamer weet wel wat een lootbox precies is, maar voordat we verdergaan, zullen we kort toelichten waar het in dezen over gaat. Lootboxes kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals bijvoorbeeld schatkisten of virtuele pakjes kaarten. Het zijn bundels van voor de speler onbekende items, zoals power-ups, wapens of kaarten van voetbalspelers, die gewonnen of gekocht kunnen worden door spelers met echt geld. Het feit dat je als speler niet weet wat je krijgt voor het geld dat je uitgeeft, geeft lootboxen het karakter van ongereguleerd gokken, volgens de Kansspelcommissie. Betalen voor een lootbox is in die vorm tenslotte niet heel verschillend van geld inzetten op, bijvoorbeeld, een online slot machine.

Lootboxes illegaal in België

Alhoewel lootboxes in België dus wettelijk verboden zijn, is uit een grootschalig Brits onderzoek gebleken dat maar liefst 82 op de 100 games in de App Store van Apple in ons land nog altijd lootboxes aanbiedt. Het probleem is daarbij niet alleen het feit dat de game developers bewust de geldende wetgeving negeren, maar ook dat de Kansspelcommissie verre van genoeg doet om de wetgeving actief te handhaven. Daar moet wel bij gezegd worden dat de praktische controle van het verbod op lootboxes nogal complex is, aangezien de KSC in principe ieder spel in de App Store van top tot teen inhoudelijk zou moeten nalopen.

Dat lootboxes nog steeds in zulke grote getale worden verkocht in ons land is desalniettemin een groot probleem, omdat het verbod op lootboxes wel geldig is en ook zo gecommuniceerd is Daardoor is er een vals gevoel van veiligheid gecreëerd onder Belgische ouders, die hun kinderen mogelijk op basis van het verbod vrij toegang hebben gegeven tot de App Store. Tegelijkertijd verdwijnt op deze manier ook iedere mogelijk motivatie voor game developers die zich wél aan het verbod houden om hun correcte spelersbeleid op die wijze voort te zetten.

Af en toe controle op lootboxes

Het is niet zo dat er nooit op lootboxes wordt gecontroleerd, want enkele jaren geleden zorgde de Kansspelcommissie er, bijvoorbeeld, wel voor dat lootboxes uit het spel FIFA werden gehaald. De organisatie beschikt simpelweg over te weinig middelen om alle games volledig te controleren, maar bij monde van Minister van Justitie wordt wel benadrukt dat de wil er is om streng op te treden. “We willen de Kansspelcommissie beter wapenen door de wet te hervormen”, zegt hij, “Kansspelen vermengen met games vormt een gevaar voor de geestelijke gezondheid van kinderen en vergroot de kans op een gokverslaving op latere leeftijd”.

Nieuws