LA-based FaZe Clan wint WK Counter-Strike in Antwerpen

LA-based FaZe Clan wint WK Counter-Strike in Antwerpen

30 mei 2022

Vorige week schreven we nog een stuk over de acht teams die de Champions Stage van de PGL Antwerp Major, het wereldkampioenschap Counter-Strike: Global Offensive en één van de grootste evenementen wat betreft esports in België tot nu toe. Die teams hebben de afgelopen week gestreden om de felbegeerde eerste plek, en het is uiteindelijk het in Los Angeles gevestigde FaZe clan dat er met de titel én een half miljoen Euro aan prijzengeld vandoor ging. Daarmee werd FaZe ook gelijk het eerste internationale team dat zich heeft gekroond tot wereldkampioen Counter-Strike: Global Offensive.

Finale tegen de regerend kampioen

Op zondag 22 mei 2022 was het dan eindelijk zo ver: de Grand Finale van de PGL Antwerp Major. Na meer dan een maand van kwalificaties en knock-out stages werd er vorige week beslist wie zich voor in ieder geval één jaar de wereldkampioen Counter-Strike: Global Offensive mocht noemen. Die strijd ging tussen het eerder genoemde FaZe Clan en Natus Vincere, een in Kiev (Oekraïne) gebaseerde esports organisatie én de winnaar van het vorige wereldkampioenschap CS:GO, de PGL Stockholm Major 2021.

In de finale mocht FaZe de eerste map kiezen, en dat werd het befaamde én beruchte Inferno. De latere winnaar van het toernooi schoot uit de startblokken en Natus Vincere wist niet precies wat aan moest met het aanvallende geweld. De quadruple kill van de Letse AWP Hevijs “Broky” Saukants was, bijvoorbeeld, symbolisch voor de dominantie van FaZe in de eerste ronden van de finale. De spelers van Natus wisten simpelweg geen vuist te maken, waardoor het er in eerste instantie op leek dat de Grand Finale een walk-over ging worden voor FaZe.

Het momentum begon echter wat te veranderen in de negende ronde, de eerste ronde die Natus wist te winnen. Dat leek de Oekraïense ploeg hoop en geloof te geven, want ze wisten van een 8-1 staand een 10-5 stand te maken voordat het einde van de eerste helft werd aangegeven. Die opmars duurde voort in de tweede helft en Natus kwam zelfs op een matchpoint. Dit werd echter verhinderd door FaZe, waardoor het aan zou komen op de overtime.

Overtime op nieuwe map

Net als in regular time begon FaZe ook sterk aan de overtime, en met name teamleider en entry fragger Finn “karrigan” Andersen had zijn topvorm direct te pakken. Het team schreef de laatste ronde van Inferno op haar naam met nog maar één seconde op de klok. Deze scherpheid werd doorgezet op de tweede map, het door Natus gekozen Nuke. Na zijn teamgenoot Broky op Inferno was het Havard “Rain” Nygaard die de tweede quadruple kill van de wedstrijd liet noteren. Natus had nog enkele stuiptrekkingen, waarvan vooral de dubbele desert eagle kill van Valerii “b1t” Vakhovskyi opviel, maar het bleek uiteindelijk niet genoeg om de mannen van FaZe te stoppen. Met een score van 16-10 in het voordeel van FaZe kroonde het team zich als eerste internationale organisatie tot wereldkampioen Counter-Strike: Global Offensive.

Nieuws