Nieuwe Diablo game verschijnt voorlopig niet in België

Nieuwe Diablo game verschijnt voorlopig niet in Belgi

24 juni 2022

De esports in België zitten de laatste jaren in de lift, maar er is zo nu en dan ook wat minder goed nieuws. De nieuwste versie van de immens populaire massively multiplayer online action RPG game zal voorlopig niet uitkomen in België. Ontwikkelaar Blizzard, ook bekend van andere populaire titels als Fortnite en Valorant, heeft laten weten dat het Diablo Immortal, zoals de nieuwe game zal heten, op PC noch op mobiel zal uitbrengen in ons land. Dit komt vermoedelijk door de Belgische wetgeving omtrent lootboxes, die de laatste jaren zeer verstrengd is.

Official launch was op 2 juni

“Diablo Immortal zal niet verkrijgbaar zijn in België en Nederland, en zal niet beschikbaar zijn op Battle.net en de Belgische en Nederlandse App en Google Play Stores”, liet het bedrijf eerder deze maand weten, “Dit is gerelateerd aan de huidige exploitatievoorwaarden in deze landen voor spellen [als Diablo Immortal]. Daarom is pre-registratie niet beschikbaar voor deze markten”. Alhoewel Blizzard bij monde van hun woordvoerder dus niet expliciet de strenge wetgeving omtrent lootboxes aanhaalt, lijkt het duidelijk dat dit de achterliggende reden is voor het negeren van de Belgische (en Nederlandse) markt.

In ons land is er de laatste jaren steeds strenger opgetreden tegen de zogenaamde lootboxes, virtuele verrassingspakketten met (in-game) items waar spelers voor betalen. Gezien het feit dat het gaat om betalingen voor een object waarvan de inhoud afhankelijk is van het toeval, worden lootboxes in ons land gezien als een vorm van online kansspelen. De Kansspelcommissie, de toezichthouder voor alle kansspelen in ons land, hanteert strenge regels en op dit moment zijn lootboxes in strijd met de geldende Kansspelwet. Games die toch met lootboxes actief zijn in ons land lopen het risico op strafrechtelijke vervolging met alle gevolgen van dien.

Onduidelijke toekomst

Het feit dat Diablo Immortal voorlopig niet te spelen is in België wil niet zeggen dat dit nooit het geval zal zijn. Sinds het besluit van de Kansspelcommissie in 2018 hebben meerdere populaire games problemen gehad met de verkoop van hun content in ons land. Echter, beroemde titels als FIFA en Counter-Strike: Global Offensive hebben sindsdien hun inhoud en spelmechanismen zodanig aan de Belgische wetgeving aangepast dat ze zonder enig probleem gespeeld kunnen worden door Belgische spelers. De kans bestaat dat ook Blizzard Entertainment in de toekomst een vergelijkbare stap zal nemen om Diablo in België uit te kunnen brengen.

Wyatt Cheng, Game Director voor Diablo Immortal, liet tijdens de livestream voor de wereldwijde lancering van het spel weten dat het nieuwste deel van de franchise de grootste en meest ambitieuze Diablo game tot nu toe is. Het speelt zich af in acht verschillende zones, in de periode tussen Diablo II en Diablo III. Het is free-to-play, zoals heel veel games met lootboxes, en spelers zullen hun save games op verschillende toestellen kunnen spelen, waaronder consoles, PC en smartphones.

Nieuws