Slechts twee Belgen in FIFA22 Jupiler Pro League Team of the Season

Slechts twee Belgen in FIFA22 Jupiler Pro League Team of the Season

17 juni 2022

Zoals de meeste spelers en fans van FIFA22 ongetwijfeld zullen weten, hebben de laatste weken voornamelijk in het teken gestaan van de TOTS, oftewel de Teams of the Season. Na de Team of the Year reveals in januari is dit waarschijnlijk de periode waar het meest naar uitgekeken wordt door zowel fans als spelers. Eerder kwamen al de Teams of the Season uit voor verschillende (grote) competities, waaronder de Premier League en de Bundesliga, en enkele dagen geleden is daar ook het FIFA22 Jupiler Pro League Team of the Season bijgekomen. Het beste team samengesteld uit spelers die actief zijn in onze vaderlandse voetbalcompetitie, zeg maar. Wat opvalt, onder andere, is dat er dit jaar maar twee Belgische spelers zijn verkozen in het team.

Maar liefst acht clubs leveren minstens één speler

Naast het feit dat er maar twee Belgische spelers in het Jupiler Pro League TOTS staan, valt ook op dat kersvers landskampioen Club Brugge ook maar twee spelers levert. Dat is even veel als de grootste uitdager van dit seizoen en de club die na de reguliere competitie ver bovenaan stond, Royale Union Saint Gilloise, en als Royal Antwerp. De overgebleven vijf plekken worden ingevuld door spelers van verschillende clubs, al dient ook vermeld te worden dat de zogenaamde Objective Player van dit team speelt voor Anderlecht. De ojective player is een speler kunnen FIFA-spelers via speciale opdrachten kunnen unlocken. In het TOTS staat Anderlecht-speler Sergio Gómez, terwijl zijn collega in de verdediging Wesley Hoedt als objective player geldt. Hieronder een beknopt overzicht van de volledige selectie:

PLAYER

CLUB

FIFA POSITION

TOTS RATING

Deniz Undav

RU Saint Gilloise

Striker

94

Hans Vanaken

Club Brugge

Centrale middenvelder

93

Charles de Ketelaere

Club Brugge

Striker

92

Junya Ito

KRC Genk

Rechtsvoor

92

Daniel Muñoz

KRC Genk

Rechtsachter

91

Faïz Selemani

KV Kortrijk

Linksmidden

90

Vinicius de Souza Costa

KV Mechelen

Verd. middenvelder

90

Xavier Mercier

OH Leuven

Aanv. middenvelder

89

Christian Burgess

RU Saint Gilloise

Centrale verdediger

89

Jean Butez

Royal Antwerp

Doelman

88

Sergio Gómez Martín

Anderlecht

Linksachter

88

Wesley Hoedt

Anderlecht

Centrale verdediger

90

Slechts twee Belgen in TOTS

Als spits én TOTS card met de hoogste rating trekt Union-speler Deniz Undav natuurlijk direct de aandacht. Zijn rating is op zich niet zo’n verrassing als je kijkt naar zijn prestaties dit seizoen: 27 goals en 13 assists in 41 wedstrijden. Zo kroonde de Duitser van Turkse komaf zich tot topscorer van de Belgische competitie met twee doelpunten meer dan spits Michael Frey van Antwerp. Undav verdiende in januari van dit jaar ook al een miljoenentransfer naar de Premier League. Brighton betaalde € 7 miljoen voor de aanvaller en liet hem het seizoen op huurbasis afmaken bij Union.

Zoals we eerder schreven valt echter ook op dat het Jupiler Pro League FIFA22 Team of the Season slechts twee Belgische namen telt en beiden spelen voor landskampioen Club Brugge. Hans Vanaken is captain van de Bruggelingen en was dit seizoen als middenvelder goed voor 15 goals en 12 assists in 50 wedstrijden, terwijl ploeggenoot Charles de Ketelaere op zijn 21 jaar indruk maakte met maar liefst 18 goals en 10 assists in 49 wedstrijden. Deze twee zien we ongetwijfeld terug op het WK in Qatar in november, mogelijk na een miljoenentransfer deze zomer.

Nieuws