Tientallen bekende en minder bekende FIFA22 accounts slachtoffer van grootschalige cyberaanval

Tientallen bekende en minder bekende FIFA22 accounts slachtoffer van grootschalige cyberaanval

19 januari 2022

De Amerikaanse video game ontwikkelaar EA Sports, onder meer bekend van de populaire FIFA video game franchise, heeft vorige week laten weten dat minstens tientallen met name prominente FIFA22 accounts het slachtoffer zijn geworden van een massale cyberaanval. Door middel van een zogenaamde phishing-aanval tegen werknemers van EA lukte het de hackers om de beveiliging van het spel te omzeilen en zo toegang te krijgen tot accounts van, onder meer, professionele voetballers en populaire streamers. Slechts nieuws voor de internationale esports en ook voor de esports in België, aangezien de verwachting is dat ook enkele Belgische accounts gehackt zijn.

Wat is er precies gebeurd?

Er is nog niet heel veel bekend over de achterliggende redenen en de geleden schade, afgezien van de voorlopige schatting van EA Sports zelf dat het gaat om minstents vijftig accounts van over de hele wereld. Wat we ook al weten, is dat het gaat om een grootschalige phishing-aanval, waarbij hackers toegang krijgen tot persoonlijke informatie als user names en wachtwoorden door zich voor te doen als iemand anders. In dit geval waren werknemers van EA Sports vermoedelijk het doelwit om toegang te krijgen tot accounts van spelers, maar het bedrijf is momenteel nog bezig met het onderzoek naar wie er precies achter zit en hoe het hem/haar/hen is gelukt om zoveel schade aan te richten.

In een officieel statement heeft EA ondertussen wel al nieuwe maatregelen aangekondigd ter verbetering van de beveiliging voor spelers en ter voorkoming van dergelijke phishing-aanvallen in de toekomst, waaronder aangepaste en aanvullende training met een focus op account-beveiliging voor werknemers van EA. Er zullen ook extra stappen worden toegevoegd aan het verificatieproces voor (nieuwe) accounts, en de software van het spel zelf wordt geüpdatet om de herkenning van verdachte activiteit en kwetsbare accounts te verbeteren. “We willen ons verontschuldigen voor het ongemak en de frustratie die zijn veroorzaakt [door de hack], en voor het feit dat we in onze eerste communicatie geen aanvullende details konden verstrekken”, verkondigde EA Sports in de nasleep van de aanval.

Welke FIFA22 accounts zijn gehackt?

De snelle groei van de esports in België maar ook de internationale esports als geheel heeft ervoor gezorgd dat heel wat professionele atleten, content creators, en zelfs traders (handelaars) FIFA accounts met aanzienlijke waarde hebben opgebouwd. Dergelijke accounts bezitten vaak heel veel in-game credits en vertegenwoordigen een flinke commerciële waarde. Daar komt nog bij dat de eigenaars van dergelijke accounts vaak ook heel wat echt geld hebben geïnvesteerd in hun accounts en daarmee hun online aanwezigheid. Op die manier wordt FIFA22 voor hen een (aanvullende) bron van inkomsten.

We weten nog niet precies welke accounts zijn gehackt en waarom, maar we weten ondertussen wel dat het gaat om een mix van bekende accounts en accounts van gewone spelers. De Franse profvoetballer Valentin Rosier van het Turkse Besiktas, bijvoorbeeld, liet kort na de aanval via Twitter dat hij “net wilde inloggen bij mijn  FIFA22 account en ontdekte dat deze leeg was. Dit betekent dat ik [Rosier] niks meer overheb in de account en niet langer toegang heb tot de account. Een account met meer dan 60 miljoen credits, een account waar ik geld in heb gestopt”. Ook de bekende content creator FUT Donkey liet per Twitter weten dat hij “net gehackt is, boys”.

Zoals eerder gemeld is het onderzoek van EA nog gaande en wordt er binnenkort meer nieuws verwacht. Mocht jouw account ook het slachtoffer zijn geworden van de cyberaanval op FIFA22, dan kan je om te beginnen contact opnemen met het bedrijf via Twitter, Instagram, en Twitch.

Nieuws