Vrije Universiteit Brussel opent gloednieuwe afdeling voor esports

Vrije Universiteit Brussel opent gloednieuwe afdeling voor esports

8 april 2022

De Vrije Universiteit Brussel, beter bekend als de VUB, heeft recent aangekondigd dat ze een officiële afdeling heeft geopend voor esports en gaming, genaamd VUB Gaming. Die afdeling zal zich richten op het ondersteunen van studenten van de VUB die zich serieuzer willen gaan bezighouden met esports in België en internationaal, en van teams die meedoen aan de verschillende university esports events die ons land rijk is. Daarnaast zal de nieuwe afdeling van de VUB ook zelf toernooien voor verschillende esports in België gaan organiseren.

Ook de VUB doet mee

Alhoewel VUB Gaming vrij groots werd aangekondigd op de websites en social media van de universiteit, is het Brusselse instituut zeker niet de eerste academische instelling die zich meer bezig wil gaan houden met esports in België. Eerder richtte, onder andere, de Universiteit van Bergen, de Koninklijke Universiteit Leuven en de UGent al een afdeling op met specifieke focus op esports en gaming. De esportsafdeling van de VUB zat er ook al een tijdje aangekomen en sinds eind maart van dit jaar is die dus officieel een feit.
“We willen VUB-studenten laten kennismaken met de groeiende videogame-industrie en hen tonen hoe deze wereld in elkaar zit”, legt Anton Weyers, de oprichter van VUB Gaming, uit naar aanleiding van de opening van de afdeling. Het idee achter het concept is om volledig beschikbaar te zijn voor alle studenten van de universiteit, dus zowel diegenen die competitief willen spelen als diegenen die zo nu en dan een spelletje spelen voor hun plezier. Het doel is voornamelijk om esports als geheel te promoten binnen het studentenlichaam van de VUB.

Steun van de leiding

Voor de oprichting en het runnen van de nieuwe VUB Gaming-afdeling kunnen Weyers en zijn medeoprichters rekenen op de complete support van de leiding van de universiteit. Dat is niet alleen prettig voor het project, maar toont ook aan hoe serieus esports en gaming genomen worden op de VUB. “We hebben de volledige steun van de universiteit gekregen en we hebben zelfs enkele professoren achter het project staan die ons op een concrete manier helpen”, vervolgt Weyers zijn reactie, “Er moet echter nog aan een en ander worden gewerkt, want nog niet iedereen aan de VUB is overtuigd. Het is slechts een kwestie van tijd”.
Verder legt Weyers uit dat VUB Gaming in principe open staat voor alle esports titels, zolang de studenten er maar interesse in hebben. De bedoeling is dan ook om alle initiatieven in relatie tot gaming te steunen. Zo wordt de universiteit momenteel vertegenwoordigd op verschillende spellen, waaronder Rocket League, Counter-Strike: Global Offensive, FIFA, waar de bekende professionele esporter Emino Mercy van KAA Gent Esports tot het team behoort. De verwachting is dat daar in de toekomst nog meer titels, spelers en teams bij zullen komen.

Nieuws