Wist jij dat FIFA23 maar liefst 3 liedjes van Belgische makelij bevat?

Wist jij dat FIFA23 maar liefst 3 liedjes van Belgische makelij bevat?

23 juni 2023

Het is ondertussen alweer enkele maanden geleden dat de meest recente editie van de FIFA-franchise op de markt kwam. Op 30 september 2022, om precies te zijn, werd FIFA23 officieel gelanceerd voor Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4 en Playstation 5, Xbox One en Xbox Series, en Google Stadia. Sindsdien hebben miljoenen spelers van over de hele wereld zich met elkaar gemeten, waaronder duizenden spelers in België. Maar wist jij al dat maar liefst drie liedjes van de officiële FIFA23-soundtrack afkomstig zijn van Belgische artiesten?

Vereeuwiging via FIFA

De fans van de FIFA video games hoeven we het zeker niet meer te vertellen, maar als artiest een liedje krijgen in de nieuwste editie van het spel is een “big deal”. Waarom? Omdat het een garantie op speelminuten is voor bestaande en mogelijke nieuwe fans over de hele wereld. Sommige liedjes werden door de jaren heen zelfs zó iconisch dat ze vandaag de dag nog altijd in adem genoemd worden met FIFA of zelfs een specifieke editie van FIFA. Denk daarbij, bijvoorbeeld, aan “Song 2” van Blur, dat een megahit werd nadat het was opgenomen in de soundtrack van FIFA: Road to World Cup 98, en “Stevie” van Kasabian, dat regelmatig voorbijkwam in FIFA15.

Gezien de line-up voor de soundtrack van FIFA is het goed mogelijk dat een van de volgende “FIFA-hits” voor een Belgische artiest wordt. In de meest recente editie van de game zitten namelijk drie liedjes van drie Belgische artiesten. “Binnenkort trap je ballen in de goal op de tonen van blackwave, Stromae en Lous and the Yakuza”, schreef Studio Brussel ten tijde van de lancering van FIFA23 op haar eigen Instagram-account, “Elk jaar zorgt de soundtrack van FIFA 23 voor een aantal muzikale ontdekkingen, en dat is dit jaar niet anders. Welke parel leerde jij kennen dankzij FIFA?”.

“A-okay” van blackwave

Om maar te beginnen met een quote om het voorgaande te bevestigen, “Aangezien ik zelf een gamer ban, is het waanzinnig om deel uit te maken van de soundtrack”. Getekend, Jean Atohoun één helft van het Antwerpse hiphop-duo blackwave. De lancering van FIFA23 kwam perfect samen met de release van het nieuwe album van blackwave, “No Sleep in LA”, en voor de game werd de single “A-okay” gebruikt, die toen al 16 weken lang werd gedraaid op Radio 1 en StuBru.

“Fils de Joie” van Stromae

Als het gaat over Belgische artiesten, dan kan vandaag de dag Stromae natuurlijk niet ontbreken in die conversatie. Met zijn single “Fils de Joie” staat ook een van de grootste Belgische successen op het gebied van muziek van de afgelopen jaren op de soundtrack van FIFA23. Het is waarschijnlijk geen toeval dat hij samen met blackwave is opgenomen in het geheel, daar de twee acts in enkele maanden voor de lancering van de game ook samen op het podium van Werchter Boutique stonden.

“Kisé” van Lous and the Yakuza

Als “last, maar zeker niet least”, de Belgisch-Congolese act Lous and the Yakuza met de single “Kisé”. Dit liedje kwam nog niet uit als single, maar de toevoeging aan de soundtrack van FIFA23 zorgde wel voor aanzienlijke extra naamsbekendheid voor de zangeres en haar album IOTA, dat in 2022 uit werd gebracht.

Nieuws