Hogeschool PXL wint Red Bull Campus Clutch Belgium

Hogeschool PXL wint Red Bull Campus Clutch Belgium

17 november 2022

Binnen de esports in België en wereldwijd is Valorant de laatste jaren uitgegroeid tot een van de bekendste en meest gespeelde titels. Zo ook onder studenten van over de hele wereld en dat deed Red Bull besluiten om dit jaar opnieuw de Red Bull Campus Clutch te organiseren, een speciaal wereldwijd Valorant event speciaal bedoeld voor studententeams. Iedereen kan een deal vormen en meedoen aan de qualifiers in zijn of haar regio, zo lang alle leden van het team maar studeren op het moment van deelname. De Belgische kwalificaties werden in oktober en november afgewerkt, waarna op 16 november de finalerondes werden gespeeld. PXL Esports van de PXL Hogeschool in Hasselt bleek uiteindelijk de sterkste en zal ons land in december vertegenwoordigen bij het wereldkampioenschap Valorant in Sao Paulo, Brazilië.

Red Bull Campus Clutch qualifiers in België

De route richting het main event in België bestond uit vier kwalificatieronden die alle vier werden afgewerkt in oktober en november. De laatste qualifier werd gespeeld op zaterdag 12 november, waarna de vier finalisten voor de Belgische Campus Clutch bekend waren. Het waren PXL Esports van de Hasseltse PXL Hogeschool, UCLouvain Cefuc Gaming van de Université Catholique de Louvain-la-Neuve, VUB Gaming van de Vrije Universiteit Brussel, en UCLL Gaming van de University College Leuven-Limburg die gingen uitvechten wie België volgende maand mag vertegenwoordigen tijdens het Valorant-wereldkampioenschap in Brazilië.

In de halve finales werd PXL gekoppeld aan UclLouvain en VUB Gaming aan UCLL, en beide matches werden met relatief gemak gewonnen door respectievelijk PXL en UCLL. PXL klaarde de klus in twee games door zowel op Ascent als Haven met 3-13 te winnen van UclLouvain. In de andere halve finale had UCLL net iets meer moeite met VUB, maar uiteindelijk waren een 5-13 overwinning op Ascent en een 9-13 overwinning op Icebox meer dan genoeg om op dominante wijze de finale te bereiken. In die finale wachtte PXL en het waren uiteindelijk de mannen uit Hasselt die de Red Bull Campus Clutch Belgium van dit jaar op hun naam wisten te schrijven. Op de eerste map, Ascent, werd met 13-7 gewonnen, waarna PXL op Bind bevestigde dat ze het beste Valorant-studententeam van België zijn: 13-3.

Tweede eindoverwinning op rij

Met hun overwinning op UCLL in de finale van de Red Bull Campus Clutch Belgium maakte PXL haar favorietenrol meer dan waar. De Hasseltse organisatie won de vorige editie van het toernooi namelijk ook en mocht om die reden in 2021 ook al België vertegenwoordigen tijdens het wereldkampioenschap Valorant dat vorig jaar in Madrid, Spanje, werd gehouden. PXL was zich bewust van haar status als favoriet voor de eindzege en ging deze ook niet uit de weg. “We hopen als winnaar van vorig jaar onze favorietenrol waar te maken”, zei PXL-coach Alexander “Adumon” Dumon voorafgaand aan de finalerondes, “Een extra druk waar onze spelers mee om moeten gaan tijdens de games in de finale natuurlijk, maar door hun ervaring zowel online als offline zou dit geen probleem mogen zijn”. Profetische woorden, blijkt nu, want PXL gaat over enkele weken naar Sao Paulo om te proberen wereldkampioen Valorant te worden.

Nieuws