Maak kennis met Vanessa Peersman, de allereerste eFlame

Maak kennis met Vanessa Peersman, de allereerste eFlame

2 juni 2023

Het wordt nog wel eens over het hoofd gezien, maar er zijn ook heel wat meisjes en vrouwen die grote fans zijn van esports in België. Het grote merendeel van de spelers op ieder niveau is momenteel mannelijk, maar de laatste jaren lijkt ook de interesse in gaming onder het vrouwelijke gedeelte van onze bevolking sterk toe te nemen. Dat is een mooie en veelbelovende trend, en eentje die zich ongetwijfeld gaat doorzetten de komende jaren. Net als in zoveel andere sectoren is daarbij een belangrijke rol weggelegd voor rolmodellen waar beginnende gamers zich aan kunnen spiegelen. Met de recente kroning van Vanessa Peersman als allereerste eFlame, de esports-versie van ons nationale voetbalelftal voor vrouwen genaamd de Red Flames, is ons land in ieder geval alweer een perfect voorbeeld rijker.

Exclusief toernooi voor vrouwelijke speelsters

De KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond), de Belgische voetbalbond voor zowel het mannen- als het vrouwenvoetbal in ons land, organiseerde op vrijdag 19 mei het eerste FIFA-toernooi voor enkel meisjes en vrouwen. De insteek was om met dat initiatief een officiële esports-ploeg voor vrouwen te vormen als digitale evenknie van de Red Flames. Dat plan lijkt te zijn gelukt, want nadat tientallen meisjes en vrouwen (vanaf 16 jaar oud) zich inschreven voor het toernooi, dat plaatsvond in het Proximus Basecamp in Tubeke, hebben we nu met Vanessa Peersman uit het Antwerpse Puurs-Sint-Amands de eerste officiële eFlame.

“Het is voor mij een eer om gekroond te worden tot de allereerste eFlame", vertelde Peersman kort na haar knappe prestatie, "Toen ik mijn blessure opliep, wou ik niet zomaar opgeven en toch iets met voetbal blijven doen. Gamen was net zoals voetbal al een passie voor mij. Daarom ben ik voetbal en gamen gaan combineren”.

Veel meer dan enkel een titel

De overwinning van Peersman heeft haar veel meer gebracht dan de titel van eerste eFlame ooit. Zij mag namelijk ook direct aansluiten bij een internationaal toernooi voor vrouwelijke esporters dat van 14 juni tot 17 juni in Zwitserland georganiseerd wordt door de FIFA en EA, de maker van de FIFA-spellen. Verder krijgt ze een vast plekje in de eSports Academy van de KBVB, waar ze naast training ook zal worden begeleid op tactisch en mentaal vlak. Als kers op de taart staat ook gelijk de eerste officiële interland voor de deur van Peersman, op vrijdag 2 juni tegen Nederland,

“Dankzij mijn overwinning mag ik nu deelnemen aan een internationaal toernooi in Zwitserland, zegt Peersman, “Wie dat toernooi wint, mag deelnemen aan het Wereldkampioenschap in Nieuw-Zeeland en Australië […] Het toernooi in Zwitserland, zal mijn eerste toernooi zijn dat ik ter plaatse zal spelen. Ik kijk er natuurlijk enorm naar uit. Ik heb al wel tegen een paar deelnemende landen gespeeld, maar er zijn ook landen die ik totaal niet ken. Ik kan op voorhand niet zeggen wat het zal worden, maar ik weet wel dat er enkele landen tussen zitten waar ik nog nooit tegen verloren ben. Ik verlang al om de Belgische tricolore te verdedigen op de internationale toernooien”.

Nieuws