Waiss transfereert van KRC Genk Esports naar Nederlandse KPN eDivisie

Waiss transfereert van KRC Genk Esports naar Nederlandse KPN eDivisie

13 november 2022

Volgers van esports in België en zeker de Belgische fans van FIFA hebben vast al wel eens gehoord van Abdullah Waiss. De 22-jarige Genkenaar behoort al enkele jaren tot de beste professionele FIFA-spelers van ons land en dat is ook in het buitenland opgevallen. Waiss, die over het algemeen onder de naam “Waiss” speelt en soms als “AbdullahWaiss”, was de afgelopen drie jaar onderdeel van het esports team van voetbalclub KRC Genk, KRC Genk Esports, waarmee hij uitkwam in onze landelijke E-Pro League. Nu heeft de Nederlandse Eredivisieclub Fortuna Sittard aangekondigd dat de Belg vanaf komend seizoen hun kleuren zal verdedigen. Samen met de Nederlander Vince Eijkens vormt hij voor in ieder geval één seizoen het team van Fortuna Sittard Esports.

Virtuele Rode Duivel

Waiss is overigens niet alleen bekend in ons land dankzij zijn prestaties bij KRC Genk Esports, waar een 3de-4de plek in FIFA20 zijn beste eindresultaat was, maar ook omdat hij zichzelf de afgelopen de nationale FIFA-ploeg van ons land in heeft weten te spelen. Hij maakte zijn debuut in april van vorig jaar tegen de FIFA-ploeg van Engeland, samen met zijn toenmalige esports teamgenoot bij Genk, Gilles Bernard. Hij hoopt ooit een groot toernooi mee te mogen maken met de eDevils, zoals de bijnaam van onze virtuele nationale ploeg luidt, maar eerst gaat de focus op zijn nieuwe club.

“Na drie fantastische jaren bij KRC Genk is het tijd voor een nieuwe stap in mijn carrière”, vertelde Waiss tijdens zijn presentatie als nieuwe esporter van Fortuna Sittard, “Ik ben blij dat ik die kans krijg bij Fortuna en kijk er naar uit om mijn debuut te maken in de eDivisie. Ik heb vertrouwen in de samenwerking met Vince en ben ervan overtuigd dat wij samen een sterk team vormen om tot de juiste resultaten te komen, te beginnen aankomende dinsdag tegen SC Heerenveen”.

Meer dan FIFA spelen

Waiss interesseert zich echter voor meer onderwerpen dan FIFA en esports. De student “IT & Business” aan de AP Hogeschool Antwerpen gebruikt zijn groeiende bekendheid, zeker onder de Belgische doelgroep van FIFA, ook graag voor maatschappelijk doeleinden. Zo vindt hij het, onder andere, belangrijk dat Belgische jongeren op een verantwoorde en bewuste manier leren omgaan met esports en gamen in het algemeen. Daarom werkt hij ook mee aan de “Game Over/Game Lover”-campagne van de VAD/De Drugslijn, die gebaseerd is op een nieuwe door de organisatie zelf ontwikkelde tool voor jongeren die problemen ondervinden als gevolg van gamen, en voor de ouders van deze jongeren. Dit doet hij samen met de bekende Belgische Twitch streamers Frapsel en Abulic.

“Jongeren die zich in een risicozone bevinden, zijn zelf vaak geen vragende partij voor een denkoefening over het gamen”, vertelt psycholoog en ervaringsdeskundige gameverslaving Bavo Vroman over de campagne, “Daarom werd bij de ontwikkeling van Game(L)over geprobeerd om zo nauw mogelijk aan te sluiten bij hun leefwereld, en om gebruik te maken van een aantal game-elementen […] Het belangrijkste voor jongeren is dat de personen die hen aanspreken zeer herkenbaar zijn”.

Nieuws