Hogeschool West-Vlaanderen start eerste esports-opleiding van Vlaanderen

Hogeschool West-Vlaanderen start eerste esports-opleiding van Vlaanderen

14 juli 2022

Het moest er uiteindelijk een keertje van komen: de eerste volwaardige esports-opleiding op universitair niveau van Vlaanderen. We schreven eerder al over initiatieven als de gloednieuwe Vlaamse esports- en gaminghub en de nieuwe esports-afdeling van de Vrije Universiteit Brussel, maar op puur educatief vlak was het relatief rustig. Daar gaat de Hogeschool West-Vlaanderen, vaak afgekort als simpelweg Howest een einde aan maken, want de school heeft aangekondigd dat het vanaf komend academiejaar een nieuwe, volledig op de wereld van esports gerichte opleiding aan zal bieden, genaamd “Business Innovation in Esports”. Deze zal behoren tot de bacheloropleiding “Netwerkeconomie” en vertegenwoordigt de eerste esports-opleiding in Vlaanderen. Opnieuw een mooie mijlpaal dus, voor de esports in België.

Business Innovation in Sports

Zoals geschreven zal het nieuwe keuzetraject “Business Innovation in Esports” vanaf september dit jaar deel uitmaken van de bacheloropleiding “Netwerkeconomie” aan Howest. De esports-opleiding vormt een unieke aanvulling op de drie reeds bestaande keuzetrajecten: “Digital Entrepreneurship”, “Social Entrepreneurship” en “Organizational Designer”. Ook bij “Business Innovation in Esports” zal de nadruk liggen op ondernemerschap, maar dan specifiek binnen de wereld van de esports in België en internationaal.

“De opleiding mikt niet zozeer op de fervente gamer of esporter zelf, maar wel op studenten die een gezonde interesse hebben in games én in de economische kant van esports en het hele ecosysteem errond”, valt te lezen op de website van Howest, “Experten uit de sector zullen studenten de ins en outs leren. Daarbij leren ze niet gamen op zich, maar wel hoe ze als ondernemer waarde kunnen creëren in de sector van het competitieve gamen”. Ook wordt de opleiding gepresenteerd als een voorbereiding van drie jaar “op een carrière in de booming business van esports”.

Esports in België blijven groeien

Volgens onderzoeksbureau Deloitte is de Belgische esportsmarkt sinds 2020 jaarlijks zo’n €700 miljoen waard. Dat is nog mijlenver achter de grotere markten waar esports al veel langer booming zijn, maar tegelijkertijd toont het ook het potentieel aan van een relatief klein land als dat van ons. Net als wij al eerder aanhaalden, erkent Deloitte ook het groeipotentieel van de esports in België, evenals het feit dat er in de media, de politiek en andere industrieën sterk groeiende interesse in esports valt waar te nemen.

“Esports zit volop in de lift en de verwachting is dat deze sector gaat boomen”, vertelt Jan Dauwe, opleidingsmanager Cluster Business & Media bij de Hogeschool West-Vlaanderen, “Tel daarbij onze expertise als dé gameschool van Vlaanderen en de vraag van het werkveld en we zijn ervan overtuigd dat we bij Howest met dit unieke keuzetraject een sterke troef in handen hebben voor studenten die enerzijds interesse hebben in business en ondernemerschap en anderzijds geloven in het enorme potentieel en de ongekende mogelijkheden van esports voor onder meer grote bedrijven, evenementen of professionele sportclubs”.

Nieuws