Sector One naar verluidt nog zo'n €12.000 schuldig aan voormalige leden

Sector One naar verluidt nog zo'n €12.000 schuldig aan voormalige leden

26 januari 2023

Het recente nieuws dat Sector One, een van de meest succesvolle en veelbelovende Belgische esports organisaties, ermee ging stoppen kwam toch wel als een schok voor veel fans en volgers van de esports in België. Ondanks een op het eerste zicht goed jaar 2022, waarin onder meer top-zes plekken werden behaald bij de Elite Series 2022 Summer en de LoL Elite Series 2022 Spring, besloot het team deze maand om de boeken neer te leggen. Onvoldoende inkomsten en een gebrek aan winstgevendheid werden gegeven als hoofdredenen achter het besluit, en in de nasleep van de aankondiging lijkt er inderdaad wel sprake te zijn geweest van financiële problemen bij Sector One. Naar verluidt zijn er enkele voormalige spelers en stafleden van de ploeg naar buiten gekomen met nieuws over prijzengeld en andere betalingen waar zij nog altijd recht op hebben. Het zou gaan om een bedrag van in totaal zo’n € 12.000.

Onbetaalde salarissen en geldwinsten

“Helaas is het onmogelijk geworden voor ons [Sector One] om onze eigen hoge standaarden en verwachtingen vol te houden, omdat we te weinig inkomsten en winstgevendheid kunnen halen uit het huidige ecosysteem”. Dit is een directe (vertaalde) quote uit de officiële aankondiging van Sector One op hun eigen Twitter account, op dinsdag 17 januari. Dat de problemen wel degelijk van financiële aard waren voor de organisatie die actief was in zowel League of Legends als Valorant, lijkt nu bevestigd te worden door uitlatingen van voormalige teamleden.

Journalisten uit de esportswereld hebben contact opgenomen met enkele, voorlopig nog anonieme, voormalige spelers en stafleden van Sector One. Uit die gesprekken blijkt dat de geïnterviewde personen van mening zijn dat Sector One is totaal nog zo’n € 13.000 schuldig is aan verschillende voormalige leden van het team. Het zou in dezen gaan om ongeveer € 9.000 aan onbetaalde salarissen en nog eens € 3.000 aan niet uitbetaald prijzengeld.

Hoe staat het momenteel?

Naar verluidt stammen de claims van de voormalige teamleden af uit juni 2022, toen Sector One een volledig nieuw team inschreef voor de League of Legends Elite Series Summer 2022. Alhoewel dit event maar een maand duurde, kregen minstens twee spelers een contract voor een jaar. Toen het event na een maand afgelopen was, werden die contracten echter weer ontbonden en daar kreeg de organisatie destijds al klachten over. Een groot deel van de vermeende ontbrekende betalingen is ontstaan uit dat conflict.

Vanwege bovenstaande broeide er ook in het laatste half jaar al wat binnen Sector One. Verschillende spelers hadden al geklaagd over betalingen die te laat waren en de leiding van het team had daar telkens een andere uitleg voor. Naast de controversiële ontbinding van de lange contracten, zoals eerder aangehaald, claimde Sector One ook dat de spelers werden onderzocht voor matchfixing en dat de overheid daarom alle betalingen bevroren had. Daarnaast werd ook uitgelegd dat verschillende te late betalingen van prijzengeld de schuld waren van te late betalingen van event organisers aan het team zelf. Voorlopig wachten we nog meer details af, maar het laatste woord is hier duidelijk nog niet over gezegd.

Nieuws