KTA in Brugge eerste middelbare school in ons land met esports-specialisatie

KTA in Brugge eerste middelbare school in ons land met esports-specialisatie

14 april 2023

Veel soorten innovaties en ontwikkelingen vinden plaats in en rondom scholen en universiteiten voordat ze worden opgepikt door de mainstream, en voor esports in België lijkt dat niet anders te zijn. De sector is groeiende en het Belgische studentenleven is een belangrijke drijfveer achter die groei. Er zijn steeds meer studententeams, en de esports-competities voor universiteiten en hogescholen behoren tot de populairste van ons land. Daarnaast beginnen de esports in België ook op academisch vlak een impact te krijgen. Afgelopen zomer schreven wij al over de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) die destijds juist de eerste volwaardige esports-opleiding van België had gepresenteerd, bijvoorbeeld, en daar is het niet bijgebleven. Na de eerste esports-opleiding op universitair niveau van ons land komt het KTA in Brugge nu met de eerste middelbare schoolopleiding die studenten Esports als keuzevak biedt.

Hoe gaat de specialisatie “Esports en Gaming” eruitzien?

Aangezien het KTA Brugge een middelbare school is, één van de grootste van de regio zelfs, gaat het niet om een volledige esports-studie, maar om een zogenaamde specialisatie. Met een programma van drie uur per week binnen de Economische en Humane Wetenschappen (tweede en derde graad), en de tweede en derde graad Engineering (Technologisch en Internet of Things) zal de opleiding zich richten op het opleiden van gamers, techniciens, influencers en entrepreneurs (ondernemers). Het programma wordt in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) opgesteld en aangeboden.

“Tijdens de drie uur komt een stukje gamen aan bod”, legt Kris Vandevoorde, technisch adviseur bij het KTA Brugge, uit, “Maar evengoed bespreken we het businessmodel of wat er bij een evenement komt kijken. We hen leren ook interviews afnemen, of hoe stream je op een goede manier. We willen het totaalplaatje belichten”.

Vier onderdelen

Via de nieuwe specialisatie, die vanaf het komende schooljaar beschikbaar zal zijn voor studenten van het KTA in Brugge, wil de school ook aantonen dat esports meer is dan gamen met vrienden, veel meer zelfs. Of zoals het instituut het zelf stelt, “We trekken het kader waarbinnen Esporters opereren open en zetten in op de positieve aspecten van (e)gameplay”. Daarvoor bestaat de specialisatie Esports en Gaming in grote lijnen uit vier focuspunten die de studenten moeten ondersteunen om een professional te worden in de esports- en gamingsector.

1. De speler

Een van de vier focuspunten van de specialisatie Esports en Gaming is vanzelfsprekend de speler zelf. Tijdens het programma werkt hij of zij aan gameplay, kerncompetenties en andere belangrijke skills, zoals werken binnen een team en zelfstandig aan de gang gaan.

2. De houding/mentaliteit (attitude)

Het KTA Brugge wil esports in België erkend krijgen als topsport en esporters als topsporters, dus moeten de deelnemers aan de specialisatie Esports en Gaming ook de mentaliteit van een topsporter hebben.

3. Events

Met een focus op de Engelse taal zullen studenten ook de kans krijgen om zelf educatieve esports events te organiseren.

4. Business

Ook de business skills van esports-studenten aan het KTA zullen getraind worden, met studievlakken als rolverdeling, het opzetten van verdienmodellen en het managen van events.

Nieuws