Topgame van Belgische makelij BaldurÂ’s Gate 3 gepland voor deze zomer

Topgame van Belgische makelij Baldur’s Gate 3 gepland voor deze zomer

31 mei 2023

Ondanks het feit dat ons land heel wat liefhebbers van esports en gaming telt, weten verrassend weinig fans en spelers dat er heel wat leuke game-titels van Belgische makelij bestaan. Enkele maanden geleden, bijvoorbeeld, schreven wij nog een artikel over Trifox, een door de legendarische Playstation game Crash Bandicoot-geïnspireerde titel van de in Kortrijk gevestigde indie-studio Glowfish Interactive. En alhoewel dat spel al zeker het proberen waard is voor Belgische gaming fans, is het onderwerp van dit artikel dat al helemaal. Het gaat vandaag namelijk om Baldur’s Gate 3, een spel dat ongetwijfeld bekend in de oren van veel gamers zal klinken, maar waarvan veel spelers niet weten dat het een creatie is van het Belgische Larian Studios. In aanloop naar de release, die gepland staat voor deze zomer, gaan we kort in op het spel en de verwachtingen rondom de naderende release.

Over de Baldur’s Gate-franchise

Baldur’s Gate is een serie van zogenaamde role-playing video games waar ondertussen al tien titels van zijn uitgekomen. De originele Baldur’s Gate kwam uit in 1998 en Baldur’s Gate 3, de eerste uitgave waar het Belgische Larian Studios aan meewerkt moet als elfde deel van de franchise op 31 augustus van dit jaar uitkomen. Het spel speelt is gebaseerd op de Forgotten Realms setting van het bordspel Dungeons & Dragons en de bedoeling is om als speler een volledig eigen personage te ontwikkelen binnen de game. De naam “Baldur’s Gate” komt van een van de steden uit de fictieve Forgotten Realms-wereld.

Langverwachte release van Baldur’s Gate 3 nadert

Zoals eerder aangegeven staat de release van Baldur’s Gate 3 op de agenda voor donderdag 31 augustus 2023 en gezien het de eerste titel van Larian Studios betreft, wordt er door de Belgische fans met extra verwachting naar uitgekeken. Het gebeurt tenslotte niet iedere dag dat een Belgische game studio een nieuwe titel van een gameserie met miljoenen fans ter wereld maakt. De eerste recensies van testers en journalisten zijn daarnaast al zeer lovend. Tegelijkertijd wordt het moeilijk om in de top vijf van meest verkochte games van het jaar te komen, met name vanwege de enorme concurrentie. Daarvoor neemt Larian Studios het op tegen powerhouses als FIFA, Call of Duty en Elden Ring.

“Baldur’s Gate 3 is een fantasy roleplaying game”, legt David Verbruggen, general manager bij de VGFB (Video Games Federation Belgium) uit, “Een echt niche kun je die categorie niet noemen, maar het genre is minder populair dan een sportgame als FIFA 23 of een open-worldgame als GTA V. Dat maakt het al moeilijker. We mogen bovendien niet vergeten dat de game al verkocht is in early access (een periode waarin de game al gekocht kan worden voor vroegtijdige toegang, nvdr). Dat zal ook de verkoopcijfers voor dit jaar drukken. Een toptienplaats is wel mogelijk. Kijk bijvoorbeeld naar Divinity Original Sin 2, de vorige game van Larian. Dat spel was een aantal weken zelfs wereldwijd de bestverkochte titel”.

Nieuws