Virtuele Rode Duivels winnen FIFA eNations Series play-ins

Virtuele Rode Duivels winnen FIFA eNations Series play-ins

5 januari 2023

Bij de vorige editie van de FIFA eNations Series deden onze virtuele Rode Duivels het niet slecht met een plek bij de laatste zestien op de Main Stage, maar de ambities lagen vanzelfsprekend hoger. Net als voor de andere landen was het doel om via de Play-offs uiteindelijk het hoofdtoernooi te bereiken. Dat lukte in 2022 helaas niet, maar gelukkig kregen de eDevils al zeer snel weer een herkansing. In december 2022 ging namelijk alweer de volgende editie van de FIFA eNations Series van start met de Play-ins en daarin hebben onze landgenoten direct een uitstekende indruk gemaakt. In een stevige groep wisten ze namelijk beslag te hebben op de eerste plek, waarmee promotie naar Division 1 van de Conference 3 werd afgedwongen.

Slecht begin van de Belgen

De promotie is vanzelfsprekend heel mooi nieuws voor de eDevils, voor de Belgische fans van FIFA, en voor de esports in België in het algemeen, maar initieel zag het er niet naar uit dat de Duivels hoge ogen gingen gooien bij de Play-ins. In de eerste wedstrijd tegen Oekraïne, het land dat in de groep uiteindelijk tweede zou eindigen, kreeg België met 0-3 een flinke domper te verwerken. De bittere nasmaak van dat verlies werd met een zuinige 2-1 zege op Georgië op speeldag 2 niet volledig weggespoeld, waarna een pak slaag tegen Zwitserland volgde (1-5). Na de drie eerste wedstrijden, die allemaal werden gespeeld op dag één van de Play-ins stonden de Rode Duivels dus op drie punten met een doelsaldo van -6.

Gelukkig voor de moraal én voor de punten werd de eerste dag van de Play-ins alsnog positief afgesloten met opnieuw een 2-1 zege, ditmaal op Griekenland. Dat bleek het startschot voor een prachtige zij het onverwachte reeks van de eDevils. Op dag 2 van de Play-ins werden er namelijk vier overwinningen op rij geboekt, beginnende met een daverende 4-1 tegen Oekraïne. Daarna werden ook Georgië (3-1), Zwitserland (2-1), en Griekenland (2-1) over de knie gelegd. Het resultaat van deze run was een eerste plek in de groep met een totaal van 18 punten en een doelpuntengemiddelde van +3. Oekraïne eindigde op plek twee met twee punten minder dan de eDevils, gevolgd door Zwitserland met 11 punten, Georgië met 7 punten, en Griekenland met 5 punten.

Op naar de volgende fase

Het belangrijkste aan de eerste plek van België is natuurlijk de kwalificatie voor de volgende fase van de FIFA eNations Series, de Main Stage. Zoals eerder aangehaald werden de Belgen vorig seizoen in de 16de finale van deze fase uitgeschakeld, dus het is logisch dat ze het in ieder geval beter willen doen dit seizoen. Gezien de goede vorm die de Duivels hebben ontwikkeld op de tweede dag van de Play-ins zal er echter ook verder gekeken worden, maar kwalificatie voor de Play-offs. Die geven uiteindelijk toegang tot de FIFA eNations Cup, de officiële FIFA23 wereldbeker en de daarbij horende prijzenpot van maar liefst $500.000. De tegenstanders zijn nog niet bekend, maar de data wel, dus omcirkel 26 en 27 januari zeker in je agenda!

Nieuws