Esports debuteren op Autosalon van Brussel 2023

Esports debuteren op Autosalon van Brussel 2023

25 november 2022

De esports in België weten de laatste jaren steeds vaker een weg te vinden naar de mainstream. Zo schreven we eerder deze maand, bijvoorbeeld, over de transfer van de Belgische FIFA-speler Abdullah Waiss van KRC Genk Esports naar het Nederlandse Fortuna Sittard Esports en werd de overwinning van de Iraniër Bardia “SpeedBari” Boroumandgohar tijdens de virtuele Grand Prix van Spa-Francorchamps breed uitgemeten in de Belgische sportmedia eerder dit jaar. Dat zijn slechts twee voorbeelden van een trend die zich duidelijk verder aan het ontwikkelen is binnen de esports in België, want er staat alweer veel meer op de kalender. In januari 2023, bijvoorbeeld, wordt het Autosalon van Brussel georganiseerd en er zal voor de eerste keer ook een uitgebreide esportszone worden opgetuigd, met name om de virtuele Formule 1 extra in het zonnetje te zetten.

Esports op Autosalon van Brussel 2023

Het Autosalon van Brussel keert komende januari voor de honderdste keer terug naar onze hoofdstad, na een gedwongen afwezigheid van twee jaar als gevolg van de coronamaatregelen. Van zaterdag 14 januari tot zondag 22 januari zullen meer dan vijftig automerken het beste van zichzelf laten zien in de Heizel, die helemaal in het teken zal staan van duurzaamheid, technologie en rijplezier. De speciale esportszone die dit jaar opgetuigd zal worden in Hal 9, die traditioneel bekend staat als het meest ludieke onderdeel van het Brusselse Autosalon.

Veel informatie moet nog naar buiten gebracht worden door organisator Febiac, maar we weten in ieder geval al dat verschillende aanwezige automerken een echte Formule 1-bolide op hun stand zullen hebben staan. Zo ook in de eerder aangehaalde Hal 9, waar bezoekers van het Autosalon zelfs de kans krijgen om zelf aan de slag te gaan met de wagens. Zo wordt er, onder meer, een pitstop challenge georganiseerd, waarbij zij zelf moeten proberen om de banden van de wagens zo snel mogelijk te vervangen.

Wat betreft het esports-aspect vormen vooral de tientallen gameconsoles en simulators de kern van het aanbod. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om via de ongeveer dertig consoles en tien simulators te beleven hoe het is om als virtuele F1-coureur deel te nemen aan een race. Daarom zal er ook een race georganiseerd worden onder de naam Born2Drive, in samenwerking met Porsche België.

Born2Drive met Porsche

Gedurende het jaar 2022 werd er bij de verschillende Porsche-dealers in ons land een Born2Drive-competitie gehouden, waarbij spelers met behulp van geavanceerde simulators de virtuele versie van de Porsche GT3 Cup op Spa-Francorchamps konden rijden. De finale van deze competitie vindt plaats op 22 januari, wanneer de acht snelste coureurs van het jaar zullen strijden om de hoofdprijs. De winnaar mag op kosten van Porsche en Red Bull namelijk een bezoekje brengen aan Hangar 7, het luchtvaart- en automuseum van Red Bull, en de Red Bull Ring in Spielberg, waar hij of zij een unieke ervaring zal beleven op het circuit zelf.

Nieuws