5 van de bekendste Belgische esporters van het moment (part 2)

5 van de bekendste Belgische esporters van het moment (part 2)

6 augustus 2022

De laatste jaren zijn de esports in België aan een razendsnelle opmars bezig en dat valt, onder meer, te merken aan de hoeveelheid Belgische esports die zowel in binnen- als buitenland successen boeken in verschillende games, waaronder FIFA22 en DotA 2. Daarnaast groeit ook de sector als geheel in ons land, met de organisatie van het wereldkampioenschap Counter-Strike: Global Offensive eerder dit jaar in het Antwerpse Sportpaleis als klinkende mijlpaal. Gebaseerd op al deze mooie ontwikkelingen hebben we eens een kijkje genomen naar welke Belgische esporters op dit moment het meeste succes hebben en welke de meeste bekendheid hebben verworven over de afgelopen jaren. Daarvoor hebben we een tweedelige serie van artikels geschreven, waarvan dit stuk het tweede deel betreft. De volgorde van de esporters is willekeurig, we wilden vooral een beter beeld krijgen van het absolute toptalent wat betreft de esports in België.

Adil “screaM” Benrlitom (CS:GO, Valorant)

Een van de meest ervaren Belgische esports in deze lijst is Adil Benrlitom, die speelt met de nickname “screaM”. Hij is al actief binnen de wereld van de esports in België sinds 2010, maar begon pas echt aan bekendheid te winnen toen hij zich in 2012 op Counter-Strike: Global Offensive ging storten. Als lid van met name verschillende Franse esports teams, waaronder Epsilon Esports, G2 Esports en Titan Esports, won hij verschillende titels. Zo schreef hij in 2016 het Esports Championship op zijn naam, en won hij in het verleden, onder meer, ook twee ESL Ones en een Dreamhack event.
Sinds 2020 speelt screaM echter geen Counter-Strike meer, maar Valorant. Hij begon als lid van het succesvolle Team Liquid en heeft ook daar aanzienlijk successen geboekt. Op zijn CV staan, onder andere, de VCT EMEA Challenger Finals en de VCT Europe Stage 3 Challengers, terwijl hij ook derde werd op het wereldkampioenschap Valorant.

Geschat prijzengeld tot nu toe: $300.000+

Gabriël “Bwipo” Rau (League of Legends)

Een van de beste League of Legends spelers van het moment is Belgisch en staat onder contract bij Team Liquid. Het gaat hier om de Belg met Braziliaanse roots Gabriël Rau, beter bekend in het LoL-circuit als “Bwipo”. In 2021 haalde hij nog de kwartfinales van het wereldkampioenschap League of Legends, terwijl hij ook heel wat tweede plaatsen boekte op prestigieuze events, waaronder tijdens de LEC Summer en LEC Spring. Dit jaar won Bwipo met Team Liquid zelfs nog de LSC Lock in de Verenigde Staten, waarmee het team $150.000 aan prijzengeld binnensleepte.

Geschat prijzengeld tot nu toe: $300.000+

Stephan “Suezhoo” Hemelrijck (Fortnite)

We eindigen ons lijstje met misschien wel de beste Fortnite-speler van ons land, Stephan Hemelrijck aka “Suezhoo”. Alhoewel het niet helemaal duidelijk is hoeveel de Belg precies heeft verdiend aan Fortnite zijn de meeste kenners in ons land het erover eens dat Suezhoo de best verdienende esporter van België is. Dat komt met name door de succesvolle deelnames aan de Fortnite World Cups met zijn team Fish Fam. Zo wist het team in 2019 de Finals Creative te winnen, wat resulteerde in een cash prize van maar liefst $1.345.000. Een vierde van deze prijs mocht Suezhoo bijschrijven op zijn eigen bankrekening, dus zo’n $336.000.

Geschat prijzengeld tot nu toe: $500.000+

Nieuws