5 van de bekendste Belgische esporters van het moment

5 van de bekendste Belgische esporters van het moment

29 juli 2022

Dat de esports in België aan een razendsnel tempo aan het groeien zijn, is ondertussen wel duidelijk. Steeds meer Belgische esporters in uiteenlopende games, zoals Valorant en FIFA22, maken naam in binnen- en buitenland, en eerder dit jaar werd zelfs het wereldkampioenschap Counter-Striker: Global Offensive georganiseerd in het Antwerpse Sportpaleis. Met al deze veelbelovende ontwikkelingen in het achterhoofd leek het ons wel interessant om eens een kijkje te nemen naar welke Belgische esporters op dit moment het meeste succes hebben en welke de meeste bekendheid hebben verworven over de afgelopen jaren. Daarvoor hebben we een tweedelige serie van artikels geschreven, waarvan dit stuk het eerste deel betreft. De volgorde van de esporters is willekeurig, we wilden vooral een beter beeld krijgen van het absolute toptalent wat betreft de esports in België.

Stefano Pinna (FIFA)

Voor de mensen die onze blog met enige regelmaat volgen zal de naam Stefano Pinna zeker een belletje doen rinkelen en voor de fans van FIFA al helemaal. De geboren en getogen Genkenaar, die momenteel uitkomt voor KRC Genk Esports én het Nederlandse AZ Alkmaar Esports, is niet alleen een van de beste en bekendste FIFA esporters van ons land, maar ook van de gehele Benelux. Zo bereikte hij in 2018 nog de finale van het wereldkampioenschap FIFA op de Playstation 4. Alhoewel hij deze uiteindelijk verloor van de Saudi-Arabische esporter Mossad “Msdossary” Aldossary, vestigde hij met deze prestatie wel zijn naam in de wereld van de internationale esports. Daarnaast verdiende hij direct daarna ook een contract bij een van de beste FIFA-teams van Nederland, PSV Eindhoven Esports. Sindsdien kwam hij ook uit voor de esports teams van het Franse Lille OSC, waarmee hij in 2020 de e-Ligue won op de PS4, en dus de eerdergenoemde teams van AZ en Genk. Ook is Pinna een vast lid van onze nationale FIFA esports-selectie, de eDevils.

Geschat prijzengeld tot nu toe: $138,000

Klaivert “Teeqzy” Dervishi

De tweede naam in ons lijstje van bekende Belgische esports is die van Klaivert Dervishi, ook wel bekend als Teeqzi. In tegenstelling tot Stefano Pinna is Teeqzy niet actief in FIFA, maar in de populaire battle royale game Fortnite. Hij kwam in het verleden, onder meer, uit voor het in Frankrijk bevestigde Millenium Salty en het eveneens in Frankrijk gebaseerde Team Vitality. Tot zijn grootste successen in Fortnite behoren een eerste en een derde plek tijdens de Fortnite Fall Skirmish in 2018, evenals eerste plekken in zowel de duo als de squads series tijdens Dreamhack Valencia. Daarnaast is Teeqzy ook de huidige wereldrecordhouder qua kills in Fortnite solo vs squads met een killstreak van maar liefst 45. Sindsdien is hij zich meer gaan richten op streamen en het maken van content, al is hij ook nog altijd actief als lid van Fortnite team Prism Gang.

Geschat prijzengeld tot nu toe: $186,000

Nieuws